Интернетът на Луната е по-бърз отколкото на Земята

70546
Интернетът на Луната е по-бърз отколкото на Земята
Снимка: Getty Images / Guliver

НАСА и учени от Масачузетския технологичен институт оборудваха космически апарат на орбита около Луната със свръхскоростен интернет, който е много по-бърз, отколкото за повечето потребители на Земята, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Връзката достигна скорост 622 мегабита в секунда. Екипът призна, че е изненадан от резултата, който ще даде възможност от орбита да се изпраща 3D видеоматериал, както и данни от роботизирано изследване на други планети и луни.

Има ли нужда животът на Земята от Луната?

Ново изследване поставя под съмнение тезата, че Земята дължи своята обитаемост на спътника си, тъй като гравитацията на Луната придържа...

Тестът "Лунна лазерна комуникационна демонстрация" е направен през октомври миналата година. Тогава от космическия апарат LADEE с лазер е изпратена информация до Земята, чиято скорост достигнала 622 мегабита в секунда. Системите с радиочестоти, използвани сега за космически комуникации, са десетки пъти по-бавни.

НАСА и екипът от лабораторията "Линкълн" са тествали първата двупосочна лазерна връзка между Луната и Земята един месец. С тази технология от Луната могат да се изпращат шест пъти повече данни с по-малък предавател и 25 процента по-малко мощност в сравнение с най-авангардната радиочестотна система.

"Концепцията е правилна и системата е надеждна. Готова е за праймтайм предаване" - каза ръководителят на екипа Дон Боронсън.

Следващата мисия на НАСА за лазерни комуникации LCRD ще бъде изстреляна през 2017 г. С нея ще бъде направен опит за лазерна връзка със скорост над 1 гигабита в секунда между Земята и спътник на геосинхронна орбита, която е 10 пъти по-близо от Лунната. Целта на тази мисия, която ще продължи пет години, е технологията да бъде проверена, така че бъдещите космически апарати да започнат да я използват.

Русия подготвя три космически апарата за извеждане на Луната

Русия стартира реализиране на нова програма за изследвания на Луната, в рамките на която ще бъдат изведени в орбита три космически апар...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос