Животът на други планети зависи от солта в океаните

5690
Животът на други планети зависи от солта в океаните

Учени от университета на Източна Англия са стигнали до извода, че циркулацията на изключително солена и сладка вода на екзопланети влияе върху температурата и климата, като ги прави повече или по-малко годни за живот. Изследването е публикувано в сп. PNAS.

За да проследят измененията на солеността, авторите на изследването са използвали компютърни модели на циркулацията на океаните на екзопланети. Учените моделирали условията на сладката вода, средното ниво на соленост (както в океаните на Земята) и повишената соленост (както в Мъртво море).

32 екзопланети ще получат нови имена

Тридесет и две екзопланети ще получат нови имена, избрани по време на открито гласуване от широката общественост. Имената им ще бъдат ...

Според изследователите на други планети с доста по-висока концентрация на солта водата може да циркулира в обратна посока в сравнение със Земята, където топлата вода се движи към полюсите, охлажда се и се премества към екватора.

"Такъв сценарий на циркулация може да разшири диапазона на планетите в обитаемата зона", твърдят авторите на изследването.

"Разбира се, на други екзопланети много свойства може да се отличават от земните, някои от които също може да сочат съществуването на влияние на циркулацията на океана, например приливна сила, въртене на планетата, дълбочина на океана и разположение на континентите“, отбелязват учените.

Според изследователите работата ще позволи да се прояснят въпросите, свързани с възникването на живот на други планети.

НАСА откри осем екзопланети, които са подходящи за живот

НАСА откри осем нови екзопланети, две от които са "близначки" на Земята, с подходящи условия за живот, предадоха Асошиейтед прес и Фран...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос