Космически телескоп на НАСА видя "ръката на Бог"

182589
Космически телескоп на НАСА видя "ръката на Бог"

Религията и астрономията може рядко да се припокриват, но нов образ, заснет от НАСА прилича на „ръката на Бог”, пише Space.com.

Снимката на космическата божествена ръка е направена по времето на звезден взрив, разпръснал огромен облак от материя. Явлението е заснето от един от космическите телескопи на космическата агенция NuSTAR.

МКС ще работи поне до 2024 г.

САЩ решиха да продължат участието си в проекта Международна космическа станция поне до 2024 г. При нужда те са готови да поддържат МК...

Образът представлява мъглявина от пулсарен вятър, създаден от плътните остатъци от звезда, експлоадирала в супернова. Това, което е останало, е пулсарът PSR B1509-58 (накратко В1509), който се завърта около 7 пъти в секунда, издухвайки вятър от частици от материя, изхвърлена по време на агонията на звездата. Тези частици взаимодействат с околните магнитни полета и произвеждат рентгеново сияние във формата на ръка. Пулсарът се намира до яркото бяло петно на снимката, но не може да бъде видян.

Учените не са сигурни дали изхвърленият материал действително има формата на ръка или взаимодействието с частиците на пулсара го прави да изглежда така.

„Ръката на Бог” е един от примерите за парейдолия - психически феномен на виждане на познати форми в мъгляви образи. Други форми на парейдолия са виждането на животни или лица в облаците, както и човешкото лице на Луната. Въпреки свръхестествения си вид, „Ръката на Бог” е следствие от естествено астрофизическо явление.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com