X
 
 

Магнитният северен полюс продължава да се движи към Русия. Какво означава това?

9250 6
Магнитният северен полюс продължава да се движи към Русия. Какво означава това?
Снимка: Michael Osadciw/University of Rochester
По-рано този месец, британския Институт за геоложки проучвания и Националните центрове за екологична информация на САЩ пуснаха още една актуализация на световния магнитен модел, прогнозирайки, че магнитният полюс ще продължи своето преместване към Сибир със скорост около 40 км годишно.

Геофизикът и геомагнитен специалист д-р Циаран Беган прогнозира, че компасите ще започнат да сочат на изток от географския, истинския Северен полюс в рамките на следващите 20 години.

НА ЖИВО: Как изглежда Земята от Космоса?

Руската информационна агенция РИА Новости пусна живо включване в своята Facebook страница от Международната космическа станция (МКС). ...

"До 2040 г. всички компаси вероятно ще сочат на изток от истинския север", казва ученият, който участва в създаването на актуализирания световен магнитен модел, пред Business Insider.

Използван от всичко - от приложения за компас за смартфони до системи за пренос на GPS и телекомуникации, Световният магнитен модел беше актуализира през изминалата година, като учените заместиха модела за 2015 по-рано от планираното, след като изчислиха, че той става толкова неточен, че може да причини навигационни грешки.

Коментирайки най-новата актуализация от декември 2019 година на Световния магнитен модел, Бегън обясни, че макар „магнитният север да е прекарал последните 350 години в скитане из една и съща част на Канада“, като започва през 80-те години, „скоростта, с която се движеше, скочи от 10 километра годишно до 50 километра ”.

Освен това, точно по това време Магнитният северен полюс започна да се движи извън района около северните острови на Канада и на север към най-северната част на Арктика и отвъд нея, към Русия.

Вижте Земята от Космоса такава, каквато е била в деня на вашето раждане!

Наскоро Европейската служба EUMETSAT, която се занимава с наблюдение на климата от Космоса, реши да направи интересен подарък на своите...

През септември Магнитният север премина на 390 км от истинския север (т.е. точката на Земята, където линиите на географската дължина се доближават на север) и премина през меридиана на Гринуич. Такова позициониране на магнитния север никога не е наблюдавано, откакто започва следенето на геомагнитния север през 16 век.

Учените все още не са сигурни какво причинява движението на Магнитния северен полюс към Сибир през последните няколко десетилетия, въпреки че се смята, че е свързано с избиването на течен никел и желязо дълбоко във външното ядро на планетата, на около 2900 км под повърхността, и огромното електрическо напрежение, което това създава.

Това отсъствие на сигурност и пълната липса на човешка способност да контролира процеса означава, че въпреки че се предвижда геомагнитният север да продължи движението си на изток, той може също толкова лесно да спре или дори да обърне хода си в бъдеще.

Интересното е, Бегън отбеляза, че в сравнение със северния си колега, южният магнитен полюс остава сравнително послушен, намиращ се в район на юг от Австралия вече над 100 години, пише БГНЕС.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 3 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  питай бог
 • до дрУгАрЕтЕ от ФАЩ-време е да се преориентирате!!! 2 до дрУгАрЕтЕ от ФАЩ-време е да се преориентирате!!! преди 3 седмици Профил на трол?
  До 2040 г. всички компаси вероятно ще сочат на изток...Ой...ОЙ...ОЙ...какъв ужасьььь...!
 • Анонимен 1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Ало троловете,спите ли още? Вижте руснаците,какво вършат под носът ви-крадът полюса.
 • НАТО-МАТО-НАСРАТО 1.1 НАТО-МАТО-НАСРАТО преди 3 седмици Профил на трол?
  Мамицата им на рашките...откраднаха ни Северния полюс...!Ще им наложим нови санкции!!!!!!!!!!!
  : 4 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Ми гладни са бе, кво да ги правиш. Гледат да откраднат квото могат тия 120 милиона сиромаси.
  : 5 !
 • сиромах рашка 1.3 сиромах рашка преди 3 седмици Профил на трол?
  Ми туй жювьотньо Северния полюс яде ли се бре????Въхььь....Чекай да питам хамериканците как го ядът ,че и аз малко да се пооблажа...
  : 3 !