Марсоходът Perseverance изпрати първи научни данни към Земята

2410
Марсоходът Perseverance изпрати първи научни данни към Земята
Снимка: Getty Images/Guliver

Измина по-малко от месец, откакто апаратът Perseverance на НАСА кацна на Марс. През това време роувърът беше зает да тества инструмента си, започна да се движи и да прави невероятни снимки. Сега той започна своята научна мисия и бяха изпратени първите данни на Земята, съобщи „Ай Еф Ел Сайънс“, цитиран от БГНЕС.

Първите резултати дойдоха от неговата невероятна камера SuperCam, нейният инструмент 5 в 1 за търсене на древен микробен живот, който Perseverance предприема. Първите измервания на 5,6-килограмовата камера включват наблюдения с инфрачервена и видима светлина на скали, осветени от Слънцето. Това включва и наблюдения с Раманов спектрометър. Марсоходът изстреля зелен лазер в скала, наречена Máaz, на 3,1 метра. Това възбужда химическите връзки в минерала и те могат да бъдат идентифицирани от инструмента SuperCam.

Виртуален тур по Марс

Преди броени дни мapcoxoдът Реrѕеvеrаnсе (Hacтoйчивocт) извъpши ycпeшнo ĸaцaнe в ĸpaтepa Јеzеrо нa пoвъpxнocттa нa Чepвeнaтa плaнeтa, ĸ...

„Това е първият път, когато инструмент използва Раманова спектроскопия някъде другаде, освен на Земята!“, каза Оливие Бейсак, директор на CNRS за научни изследвания в Института по минералогия „Physique des Matériaux et de Cosmochimie“ в Париж. Рамановата спектроскопия включва инструменти, технологии и аксесоари с широко приложение. Тя представлява облъчване на вещество в твърдо, течно или газообразно състояние с поток от фотони със строго фиксирана енергия.

„Рамановата спектроскопия ще изиграе решаваща роля при характеризирането на минералите, за да получим по-задълбочена представа за геоложките условия, при които са се образували, и за откриване на потенциални органични и минерални молекули, които може да са били образувани от живи организми“, каза Бейсак.

SuperCam е съвместен продукт на Националната лаборатория в Лос Аламос в Ню Мексико и консорциум от френски изследователски лаборатории под егидата на „Centre National d’Etudes Spatiales“ (CNES) и сега функционира на друга планета. „Удивително е да видиш SuperCam да работи толкова добре на Марс“, каза Роджър Уайънс, главният изследовател зад инструмента SuperCam на Perseverance от Националната лаборатория в Лос Аламос в Ню Мексико. „Когато за първи път се размечтахме за този инструмент преди осем години, се притеснявахме, че сме твърде амбициозни. Сега е горе и работи прекрасно.“

SuperCam е не само лазер и инструмент за изследване на скали от разстояние. Уредът е проектиран също да идентифицира кои видове скали и почви могат да съдържат следи от минал микробен живот, той може да изучава атмосферата и дори да прецени дали марсианският прах може да представлява опасност за бъдещите човешки астронавти.

Каква е задачата на марсохода Реrѕеvеrаnсе на Червената планета? (ВИДЕО)

Mapcoxoдът Реrѕеvеrаnсе (Hacтoйчивocт) извъpши ycпeшнo ĸaцaнe в ĸpaтepa Јеzеrо нa пoвъpxнocттa нa Чepвeнaтa плaнeтa, ĸъдeтo пpeди мнoгo...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край – според противоречива теория

Магнитни бури за седмицата 15-21 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос