МКС ще работи поне до 2024 г.

141068
МКС ще работи поне до 2024 г.
Снимка: Getty Images/Guliver

САЩ решиха да продължат участието си в проекта Международна космическа станция поне до 2024 г. При нужда те са готови да поддържат МКС заедно с Русия, дори и без участие на други страни, предаде БГНЕС.

Това обявиха официални представители на НАСА, които обясниха, че решението е взето след проучване на техническите възможности на оборудването на станцията и предоставяне на доклад за това в Белия дом. НАСА уточни, че няма да е необходимо допълнително бюджетно финансиране. Помощник директорът на НАСА Уилям Герсгенмайер каза, че партньорите на САЩ по проекта МКС също смятат да продължат съвместната работа. На въпрос дали при липса на възможности от страна на партньорите САЩ са готови да продължат, той отговори: "Не мога да правя догадки какво ще стане в бъдеще. Ако е необходимо, ние сме готови да го правим заедно с Русия". "Мисля, че започваме да виждаме ползите от използването на МКС, които имат пряко приложение за хората тук на Земята", каза Герстенмайер цитирайки фармацевтичната индустрия и изучаването на климатичните промени на планетата. Той посочи, че и търговският сектор започва да проявява интерес, но подчерта и значението на МКС за подготовката на астронавти за продължителни експедиции в космоса, като например евентуални бъдещи пътувания до Марс.

Герстенмайер отбеляза, че МКС има технически продължителност на живот до 2028 г. и решението да се продължи използването й до 2024 г. е взето след консултации с чуждестранните партньори на САЩ.

НАСА поощряваше и подпомогна частният сектор да развива транспортни средства за превоз на астронавтите до МКС в края на програмата за космическите совалки през 2011 г. От тогава компаниите SpaceX и Orbital Science извършват транспортни полети до МКС по силата на договори за 1.6 и 1.9 млрд. долара. За товарни полети освен тях НАСА използва и европейските автоматични ракети ATV, японските HTV и руските "Прогрес", които се унищожават в атмосферата след изпълнение на мисиите си. НАСА е набелязала и "SpaceX", "Boeing" и "Sierra Nevada" да разработят кораби за транспортни нужди и превоз на хора към МКС. Докато това стане САЩ зависят от руските "Союз" за превоз на своите астронавти до станцията и плащат по 70.7 млн. долара за всеки пътник.

Крушките на МКС вече и за всекидневна употреба

Компанията, създала електрическите крушки за Международната космическа станция (МКС), започва да ги предлага за всекидневна употреба, с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос