"Слънчев часовник" може да предскаже ритми на опасно време в слънчевия цикъл

3051
"Слънчев часовник" може да предскаже ритми на опасно време в слънчевия цикъл
Снимка: David Hathaway, NASA, Marshall Space Flight Center

През последните няколкостотин години учените са използвали слънчевите петна, за да определят слънчевите цикли, но физикът Робърт Лиймън предлага нов метод за изчисляване на тези цикли и нов начин за прогнозиране на появата на слънчеви изригвания, съобщава Space.com.

Физикът предлага да се използва "слънчев часовник" за прогнозиране на опасни слънчеви изригвания, които причиняват геомагнитни бури и застрашават спътниците в орбита. Ученият нарича своя метод "цикъл на петите" и той се основава на наблюдения на промени в ритъма на слънчевия цикъл, които се случват във всяка пета част от този цикъл.

Според Лиймън в слънчевия цикъл всички събития се случват в ясна и предвидима последователност и работят като часовник – „слънчев часовник“. Ако теорията на физика се потвърди, тогава неговият метод за измерване на слънчевите цикли може да замени съществуващия, който се основава на голям брой слънчеви петна.

Сега учените смятат, че Слънцето има 11-годишен цикъл на активност и когато настъпи слънчевият минимум – значително намаляване на активността на Слънцето, започва нов цикъл. Слънцето вече е в своя 25-и цикъл на активност, започнал по съобщения на НАСА в края на 2019 г. Но Лиймън смята, че съвременните определения за началото и края на слънчевия цикъл са неточни.

В края на всеки слънчев цикъл и в началото на нов магнитните полюси на Слънцето сменят местата си. Но има припокриване между циклите, при което промяната не е пълна. Това сочи съществуването на феномен в слънчевия цикъл, който ученият нарича „терминатор“. Терминаторът описва точка в цикъла, в която ориентацията на предишния цикъл е напълно изчезнала от повърхността на Слънцето.

Тази точка е придружена от внезапно и бързо покачване на слънчевата активност и Лиймън предполага, че ориентирането от терминатор до терминатор в слънчевия цикъл е по-ясно и точно от активността на слънчевите петна. Това потенциално прави използването на терминаторите по-добър начин за измерване на слънчевия цикъл.

Лиймън и колегите му са стигнали до извода, че измененията в магнитното поле на Слънцето се случват на всяка пета част от слънчевия цикъл. През първите две пети от цикъла активността на Слънцето нараства, на около три пети от цикъла тази активност достига своя апогей, когато на Слънцето се появяват най-мощните изригвания от клас X. След това активността на нашата звезда започва да намалява.

„Максималният брой слънчеви петна не съвпада съвсем с момента, когато магнитните полюси се обръщат, но обръщането на полюсите се случва точно на една пета от цикъла, преминаващ от терминатор към терминатор“, казва Лиймън.

Физикът и колегите му отбелязват, че тези „забележителности“ се задвижват от магнитното поле на Слънцето, а слънчевите изригвания са само симптом за това.

Рамката, предложена от Лиймън и колегите му, предполага, че настоящият цикъл на Слънцето е започнал през декември 2021 г. след последния терминатор и ще завърши в средата на 2027 г.

Изследването на Лиймън е публикувано в статия, публикувана в списанието Frontiers in Astronomy and Space Sciences.

По-рано учените свързаха непредсказуемостта на Слънцето с неточно определяне на продължителността на слънчевия цикъл.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край – според противоречива теория

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос