Наблюдавайте призрачната зодиакална светлина до 21 март

7612
Наблюдавайте призрачната зодиакална светлина до 21 март
Снимка: ESO/Y. Beletsky

От 10 март любителите на небесните явления имат възможността да зърнат призрачна светеща пирамида от светлина, осветяваща нощното небе над Земята.

Това явление, известно като зодиакална светлина, е резултат от отразяването на слънчевата светлина от праховите частици между Слънцето и Земята.

Сега Луната изгрява късно, така че е идеалното време да опитате да наблюдавате зодиакалната светлина. Улавянето ѝ обаче ще изисква малко подготовка. Тя е толкова слаба, че може да се види само в абсолютно тъмно небе, което е чисто от светлинно замърсяване. С други думи, необходимо е да излезете от населените места, да потърсите абсолютно тъмно небе и западен хоризонт. Също така може да си помогнете с карти, достъпни онлайн, за да откриете такова място.

StarryEarth / CC BY-NC 2.0

Освен това зодиакалната светлина може да се наблюдава само около час–час и половина, започвайки около 90 минути след залез-слънце, точно след като вечерният здрач се стопи на запад, пише Space.com.

При тези обстоятелства наблюдателите могат да забележат светлинен клин, простиращ се от хоризонта на запад и следващ въображаема източна линия в небето, наречена еклиптика –  видимата пътека, която Слънцето очертава през земното небе.

За щастие зодиакалната светлина е видима от 10 до 21 март, така че има достатъчно време да планирате да я уловите. Също така през това време две от най-ярките планети над Земята – Венера и Юпитер, са на запад след залез-слънце. Това означава, че има шанс да уловите и тези два свята в рамката на тази небесна светлина.

Точно както подсказва името, небесното сияние на зодиакалната светлина се появява в пръстена от съзвездия, известен като Зодиак, който също се намира по протежение на еклиптиката. Но, разбира се, няма нищо свръхестествено или „отвъдно“ в това сияние и неговото проявление е доста лесно за обяснение.

Смята се, че зодиакалната светлина произлиза от отломки, останали в Слънчевата система от семейството на Юпитеровите комети. Тези ледени тела са комети с кратък орбитален период около Слънцето – по-малко от 20 години. Те са кръстени на газовия гигант, тъй като гравитационното влияние на Юпитер, най-голямата планета в Слънчевата система, определя техните орбити.

Тъй като тези комети преминават близо до Слънцето, те се нагряват и отделят прах и ледени частици, които след това се задържат около Слънцето. Този материал обикновено се вижда в характерните „опашки“ на кометите и сиянието, което ги заобикаля, известно като кома. Друг източник на прах може да са сблъсъци между астероиди, разположени в астероидния пояс между Юпитер и Марс.

ESO/Y. Beletsky

Тези зрънца прах се разпространяват около Слънцето във формата на плосък диск, който бавно се върти спираловидно около звездата. Той споделя същата равнина като вътрешните планети: Меркурий, Венера, Земята и Марс. Тези миниатюрни частици прах отразяват слънчевата светлина, която пада върху тях, създавайки зодиакалното сияние.

Ако не успеете да уловите зодиакалната светлина в тези пролетни вечери, през есенните месеци има още една възможност да я видите в Северното полукълбо. Тогава ще бъде необходимо да се отправите към зона с тъмно небе преди изгрев-слънце, тъй като тази пирамида от светлина се вижда най-добре преди зазоряване от края на август до началото на ноември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край – според противоречива теория

Магнитни бури за седмицата 15-21 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Космическите сили на САЩ планират да проведат първите военни учения в орбита

Силна магнитна буря в близките дни - в кой ден ще се случи?

Руската космическа ракета „Ангара-А5“ излетя успешно след два отменени опита (ВИДЕО)

Търсят ги в ЦЕРН: НЛО дошли на Земята през други измерения, твърди учен от Харвард

Луната буквално се е обърнала отвътре

Ускореното разширяване на Вселената "се забавя в последно време"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com