НАСА показа езеро на Плутон

8060
НАСА показа езеро на Плутон

Планетолози заподозряха съществуването на реки и езера от течен азот на Плутон. За това сочат снимки и данни от станцията "Нови хоризонти", представени на 47-ата лунна и планетарна конференция, открита на 22 март в Уудлендс (САЩ), съобщава New Scientist.

Учените смятат, че в миналото, когато температурата и налягането на Плутон са били по-високи от днешните, на неговата повърхност може да са съществували реки и езера от течен азот. Сега тези образувания могат да се крият под дебелината на ледовете на дълбочина около километър.

"Нови хоризонти" отнесъл прашинки от орбитата на Плутон

Прахоуловителите на сондата „Нови хоризонти“ са предали на Земята данни за събраните от тях частици прах в околностите на П...

Изследователите стигнали до своите изводи с помощта на компютърно моделиране и анализ на данните от станцията „Нови хоризонти“. Моделът на учените отчита измененията на атмосферата на планетата джудже, по-конкретно намаляване на нейната плътност и температура с течение на времето.

„Течности може да са съществували на Плутон в миналото – коментира представената на конференцията снимка ръководителят на мисията „Нови хоризонти“ Алан Стърн. – Трудно е да се измисли алтернативен модел, който да обяснява наблюдаваната морфология.“

Днес оста на въртене на Плутон се намира под ъгъл 120 градуса към плоскостта на неговата орбита (за Земята този показател е 23 градуса). Това означава преобладаване на тропически климат на планетата джудже. Преди около 800 000 години оста на Плутон е била наклонена на 103 градуса.

Изменението на наклона на оста е довело до миграция на тропиците към полюсите на Плутон, а на неговите арктически региони – към екватора. С такива процеси учените обясняват появата на тъмна област близо до екватора – единственият тропически регион, който не се променя с течение на времето.

Ледените каньони на Плутон

Космическата сонда "Нови хоризонти" е направила снимка на ледените каньони на северния полюс на Плутон. Те са разположени в северното п...

Сега станцията „Нови хоризонти“ се намира на няколко милиарда километра от Земята. Очаква се през 2019 година тя да достигне планетоида 2014 MU69, който се намира на 1,6 милиарда километра от Плутон в пояса на Кайпер. Мисията „Нови хоризонти“ трябва да завърши в средата на 20-те години.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос