НАСА разказа как двама астронавти ще живеят на Марс

6378
НАСА разказа как двама астронавти ще живеят на Марс
Снимка: NASA/Clouds AO/SEArch

НАСА обяви плановете си за бъдещето на усвояването на Космоса. И въпреки че човекът все още не е успял да се върне на Луната, НАСА вече мисли за първия полет до Марс. Експертите на агенцията разкриха първите подробности за това, как може да изглежда 30-дневен престой на повърхността на Червената планета с за първите двама астронавти от Земята, пише Futurism.

Засега полетът до Марс дори не е въпрос на това десетилетие, а може би дори не и за следващото. Въпреки това НАСА вече подготвя проекти за пътуване до Червената планета планове по пребиваване на астронавти на повърхността.

Според плановете първите астронавти ще бъдат доставени на Марс от космически кораб, който ще има хибридна задвижваща система, комбинираща химически и електрически двигател.

Само двама ще слязат на Марс

Според плана на НАСА двама членове на екипажа ще останат в орбита на Марс след пристигането си, а двама ще се спуснат на планетата. Това ще стане със специален спускаем апарат, който ще носи марсианско превозно средство. То на свой ред ще служи и като жилище, и като работно място за астронавтите. Заедно с него ще има и предварително изпратен подемен апарат, който ще отведе астронавтите обратно в орбита.

Снабдени със запаси и с цялото необходимо научно оборудване, първите двама астронавти ще прекарат 30 земни дни на Червената планета в марсианския роувър.

„Като се има предвид, че гравитацията на Марс е само около една трета от земната, известно време астронавтите ще трябва да свикват с новите условия в превозното средство и чак след това да излязат на повърхността“, казва Кърт Фогел, директор на НАСА по космически архитектури.

Мисия на Марс: от 30 до 500 дни

Според плановете на НАСА мисиите на повърхността на Марс могат да продължават от 30 до 500 дни. Като се има предвид времето за пътуване до Марс и обратно, цялата мисия може да отнеме от 2 години до 916 дни. Затова според Фогел 30 дни на Марс са най-добрият вариант, като се има предвид колко би струвал такъв полет. А това ще бъде наистина астрономическа сума.

НАСА ще използва за пътуването до Марс всички знания, получени по време на изследването на Луната. Разбира се, това ще се случи, след като хората се върнат на земния спътник. И може би това ще се случи още през 2026 г.

Засега НАСА се готви само за тестово безпилотно изстрелване на най-новата си ракета Space Launch System. Този полет на ракета, който е предназначен да изпрати човек на Луната и в бъдеще - на Марс, трябва да се осъществи още тази година. След това, според плана на космическата агенция, към Луната ще полетят астронавти, но само ще извършат само завъртане около нашия спътник на космическия кораб Orion. Чак на третия етап от програмата „Артемида“ ще се състои кацането на човек на Луната.

Кога хората ще отидат на Марс?

НАСА планира да оборудва база на Луната, както и да построи космическата станция Lunar Gateway в орбита около Луната, която ще служи като транспортен център за бъдещи кацания на екипажи на Луната. За отвеждането на хора до Марс НАСА планира да създаде нов космически кораб Transit Habitat.

Кога ще се случи всичко това, все още не се знае. НАСА не посочва конкретни дати, а само разказва как трябва да изглежда пътуването до Марс и първата 30-дневна мисия.

В същото време основният конкурент на НАСА в изследването на Марс - Илон Мъск - обяви още през март, че не изоставя надеждата си да изпрати първия екипаж на Червената планета още в края на това десетилетие.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Учени измислиха кораб, който ще стига до Марс само за 45 дни

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос