НАСА ще праща хеликоптер на Марс

10730
НАСА ще праща хеликоптер на Марс

Специалистите на НАСА искат да снабдят следващия си марсоход с миниатюрен хеликоптер, който ще изпълнява функциите на космически разузнавач и ще му помага да избира безопасен път на повърхността на Червената планета, пише Мегавселена.

За тези планове е разказал директорът на Лабораторията за реактивно движение в Пасадена Чарлз Елачи.

НАСА обяви как ще превземе Марс

НАСА е публикувала подробен план за подготовка за изпращане на свои астронавти на Марс. Докладът "Пътешествие на НАСА на Марс: следващи...

"Тази идея още не е одобрена, но вече разработваме технологии, за да създадем безпилотен летателен апарат, който ще кръжи над марсохода, ще изследва пътя пред него и ще му позволи да се движи по-ефективно – заявил Елачи на среща, организирана от Асоциацията на производителите на космически транспортни системи. – Дронът ще изучава местността и ще предава данни на марсохода, за да може той да избягва опасностите."

Американските конструктори се надяват, че работата в тандем с хеликоптер ще позволи на марсохода да не затъне в марсианските пясъци, както това се случи с неговия предшественик "Спирит". През 2009 година "Спирит" не се справи със сложния участък от пътя и беше приведен в категорията бездействащи апарати. Според замисъла на учените от JPL хеликоптерът ще се снабдява с енергия от слънчеви батерии и ще може да лети по 2-3 минути на ден.

По думите на Елачи такъв апарат с тегло 1 кг ще бъде построен още през март следващата година. "Ще проведем изпитанията му в специална камера, където ще създадем същите условия като на Марс – казва изследователят. – Вече сме осъществили някои проверки и сме сигурни, че той ще лети."

Космическото ведомство на САЩ не изключва, че хеликоптерът ще бъде изпратен на Червената планета заедно с новия марсоход през 2020 година. Такава мисия, както и полетите на научните сонди, трябва да стане важна част от подготовката за първото пътешествие на човек на Марс. НАСА разчита да го организира в средата на 30-те години.

НАСА показа мястото на кацане от филма "Марсианецът"

НАСА показа снимка на мястото на кацане на мисията Ares 3 от филма "Марсианецът" на Червената планета. В района на тази територия през...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос