Океанът на Европа е годен за живот

4365
Океанът на Европа е годен за живот

Химичният баланс на водоема под ледовете на Европа (един от спътниците на Юпитер) напомня на този в земните океани, става ясно от изследване на учените от Лабораторията за реактивно движение на НАСА (JPL).

Учените са установили, че необходимият баланс от химична енергия в подледния океан на Европа може да се осъществи дори ако вулканичната активност на спътника не е достатъчно развита. Планетолозите са стигнали до тези изводи, като моделирали условията на Европа в лаборатория.

НАСА одобри концепцията за мисия до луната Европа

Плановете за изпращане на космически кораб до луната на Юпитер Европа преминаха през сериозно сито, след като концепцията на експедиция...

Изследователите се заинтересували от производството на водород и кислород в океана на луната, което не е свързано непосредствено с подводната вулканична активност. Оказало се, че то е аналогично на това на Земята, а производството на кислород в океана е десет пъти по-високо, отколкото на водород.

В своето изследване учените са изчислили интензивността на процеса по серпентизация, при който (на Земята) в условия на морска вода от магнезиеви силикати и желязо се образува минералът серпентин.

В резултат на този процес се отделя водород. Източник на силикатите се явяват пукнатини на дъното на подледния океан, които според учените продължават да се появяват и до днес в резултат на постепенното изстиване на луната. На дъното на земните океани също съществуват такива разломи. На дълбочина те достигат 5-6 километра. На Европа тяхната дълбочина, по оценка на учените, може да достига 25 километра.

Според учените кислород се произвежда в много по-големи количества и постъпва от горните слоеве на подледния океан на Европа. Учените се интересували от баланса на кислорода и водорода на луната. В екосистемите на Земята първият встъпва като окислител, а вторият – като възстановител. Ако кислородът в океана е прекалено много, то той ще бъде кисел и негоден за живот.

На Земята откриха потвърждение за възможен живот на Европа

Геолози от САЩ и Германия откриха нови свидетелства за древен живот в мантията дълбоко под морското дъно. Както отбелязват учените, то...

Учените са установили, че кислородно-водният баланс на спътника може да е оптимален дори в отсъствието на активни подводни вулкани.

Европа е един от основните кандидати за наличието на извънземен живот в Слънчевата система. Под ледената повърхност на Юпитеровия спътник може да се крие океан. Солената вода под повърхността на Европа може да е два пъти повече от тази в Световния океан на Земята. През 2012 година телескопът „Хъбъл“ е фиксирал водни гейзери на луната.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос