Още една планина в сърцето на Плутон

14032
Още една планина в сърцето на Плутон
Снимка: SWRI/JHUAPL/NASA

Автоматичната междупланетна станция "Нови хоризонти" е открила втора планинска верига в района на "сърцето" на Плутон (екваториалния регион Томбо).

Планината с височина до 1,5 км е разположена недалече от югозападния край на тази област между ледени равнини (платото Спутник) и тъмни участъци (местност с ударни кратери), съобщава сайтът на НАСА.

Ето как "Нови хоризонти" прелетя над Плутон (Видео)

НАСА е направила видео на прелитането на автоматичната междупланетна станция "Нови хоризонти" над повърхността на Плутон. То е направ...

Възрастта на планините се оценява на сто милиона години, докато кратерите – на един милиард. Разликите в строежа на повърхността според учените свидетелстват за активни геоложки процеси на Плутон.

"Съществуват големи разлики в структурата между младите ледени равнини на изток и тъмната местност с кратери на запад", казва Джеф Мур от екипа на "Нови хоризонти".

Ученият отбелязва, че тъмният цвят на по-старата повърхност е свързан с запълване на ударните кратери от наноси. Учените се опитват да разберат по какъв начин съжителстват и си взаимодействат такива различни структури на повърхността на планетата джудже.

Изображението на планинския хребет е получено от станцията на 14 юли 2015 година с помощта на инструмента LORRI (Long Range Reconnaissance Imager) на разстояние 77 000 километра от повърхността на Плутон. Данните са пристигнали на Земята на 20 юли. На снимките, според представителите на НАСА, може да се различат геоложки особености с точност до един километър.

"Нови хоризонти" се обади от системата на Плутон

Станцията „Нови хоризонти“ предаде първи сигнал на Земята след сближаването си с планетата джудже Плутон. Сигналът е получе...

По-рано на повърхността на Плутон учените откриха район с възвишения, достигащи височина 3,3 км. Те са разположени в долната част на "сърцето".

На 14 юли станцията "Нови хоризонти", със скорост около 14 километра в секунда, се приближи на минимално разстояние до Плутон – 12 500 км, което позволи да се пристъпи към основната част на изследователската мисия. Тя трябва да приключи в средата на 20-те години.

Основната задача на "Нови хоризонти" е изучаването на Плутон и неговия спътник Харон. Научните инструменти на станцията са предназначени за събиране на данни за възможно наличие на магнитосфера на планетата джудже, състава на нейната повърхност и взаимодействието ѝ с Харон.

 

Исторически момент: "Нови хоризонти" стигна Плутон!

Американската сонда "Нови хоризонти" (New Horizons) в този момент се намира на рекордните 12 500 километра от Плутон. Учените очакват з...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос