Откриха най-малката свръхмасивна черна дупка

10417
Откриха най-малката свръхмасивна черна дупка
Снимка: NASA

Астрофизиците откриха най-малката от всички известни досега свръхмасивни черни дупки в центровете на галактиките, съобщава НАСА.

Откритието е направено с помощта на рентгеновия телескоп "Чандра" и 6,5-метровия телескоп в Чили. Учените смятат, че черната дупка в центъра на галактиката джудже RGG 118, разположена на 340 милиона светлинни години от Земята, е 50 000 пъти по-масивна от Слънцето.

Екзотична черна дупка "изяла" почти цяла галактика

Астрофизици откриха в сравнително малка галактика, съществуваща в зората на Вселената, уникална свръхмасивна черна дупка с аномално вис...

Това е по-малко от половината от масата на други известни черни дупки в центровете на галактики. Изследователите оценили масата на черната дупка, като изучили движението на студения газ близо до центъра на галактиката.

Черната дупка в центъра на Млечния път е почти 100 пъти по-масивна от тази на RGG 118. Последната е около 200 000 пъти по-малко масивна от най-тежките черни дупки в центровете на други галактики.

Астрофизиците от НАСА смятат, че изучаването на черната дупка в RGG 118 ще им позволи по-добре да разберат развитието на неголемите свръхмасивни черни дупки, допълва РИА Новости.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос