X
 
 

Провал на първото частно кацане на Луната

3040 0
photo of Провал на първото частно кацане на Луната
Снимка: Getty Images/Guliver
Израелският космически апарат Берешит не е успял да кацне на Луната, пише АФП. Роботът се е разбил, съобщиха от екипа, който наблюдава мисията.

Берешит трябваше да осъществи първото кацане на повърхността на Луната, осъществено от частна компания. Досега на спътника на Земята са кацали само държавно организирани мисии от САЩ, бившият Съветски съюз и Китай.

В близко бъдеще Гърция ще изпрати робот на Луната

Под името „Гърция на Луната "Hellas to the Moon" през 2022 г. Гърция за първи път, като част от програмата на НАСА, ще изпрати на...

Спред екипа, изстрелял Берешит, роботът е изпитвал поредица от технически проблеми в последната фаза на мисията. Космическият апарат се приближаваше бавно към Луната от 7 седмици в серия от постепенно отдалечаващи се от Земята траектории. Последната фаза протече във все по-близки до повърхността на Луната орбити, които трябваше да завършат с кацане около 22:25 българско време.

Мисията на компанията SpaceIL струваше около 100 милиона долара, събрани почти изцяло от частни дарения и спонсори.

Ентусиазмът около Берешит беше осезаем в цял Израел, като мисията на робота беше дискутирана в училищата и показвана по всички телевизии.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители