Разгадаха тайната на "полярните сияния" на Юпитер

7037
Разгадаха тайната на "полярните сияния" на Юпитер

Астрофизици са открили причината за образуването на „северните сияния“, наблюдавани в рентгеновия диапазон на Юпитер.

Те са осем пъти по-ярки и стотици пъти по-енергийни от тези на Земята. Според учените сиянията възникват от слънчевите бури. Изследването на учените е публикувано в Journal of Geophysical Research — Space Physics.

Юпитер има двойна роля

Дълго време учените разглеждаха Юпитер като защитник на Земята, който поема върху себе си ударите на астероиди и комети. В полза на тов...

Учените за първи път са наблюдавали в реално време в продължение на 11 часа през октомври 2011 година полярните сияния на Юпитер. Те възникнали, след като планетата била достигната от звездния вятър от коронално изхвърляне на маса на Слънцето.

Забелязаните от учените полярни сияния са възникнали в резултат на взаимодействието на слънчевия вятър с магнитосферата на планетата.

Станцията Juno (Jupiter Polar Orbite) на НАСА ще достигне полярна орбита на Юпитер на 4 юли 2016 година. Главната ѝ задача се явява изследването на магнитосферата на газовия гигант. Това е необходимо за перспективни автоматични и (потенциално) пилотирани мисии на НАСА и Европейската космическа агенция към Юпитер.

През 20-те години САЩ и ЕС планират да изпратят към Юпитер станция за изследване на възможностите за наличие на подходящи условия в подповърхностните океани на спътниците на газовия гигант (преди всичко Европа и вероятно Ганимед и Калисто).

Airbus ще строи сонда за Юпитер

Компанията Airbus Defence and Space е сключила договор с Европейската космическа агенция (ESA) за разработката и строителството на межд...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос