Рентгенови лъчи свидетелстват за наличие на тъмна материя във Вселената

99922
Рентгенови лъчи свидетелстват за наличие на тъмна материя във Вселената
Снимка: Thinkstock

Като проучиха наблюдения, извършени с телескопи на НАСА и Европейската космическа агенция (ЕКА), астрономи откриха следа, която навежда на мисълта, че съществува тъмна материя във Вселената, съобщи Сайънс дейли, цитиран от БТА.

Макар да се смята, че е невидима, защото не излъчва и не поглъща светлина, тъмната материя може да бъде открита посредством гравитационното й влияние върху движението и появата на други обекти, като звезди или галактики, във Вселената.

Тъмната материя е причинила гибелта на динозаврите?

Харвардските физици Лиза Рандъл и Мат Рийс представиха хипотезата, че измирането на динозаврите преди около 66 милиона години е било пр...

Базирайки се върху тези индиректни указания, астрономи заключиха, че тъмната материя е доминиращият тип материя във Вселената.

Сегашната следа бе открита при изследване на галактични купове - най-големите купове от материя в космоса, свързани един с друг от гравитацията. Те включват не само стотици галактики, но и голямо количество горещ газ в пространството между тях.

Изследване на гравитационното влияние от подобни купове е показало, че галактиките и газът съставляват едва около една пета от цялата маса във Вселената. Предполага се, че останалата част е тъмна материя.

Газът е главно водород. Когато е с температура над 10 милиона градуса Целзий, той е достатъчно горещ, за да излъчи рентгенови лъчи. Следи от други елементи допринасят за поява на допълнителни "линии" рентгенови лъчи в специфична дължина на вълната.

Откриха останки от загинали по време на „края на света”

Италиански археолози откриха в Египет останки от жертви на епидемия, която била толкова ужасна, че древният писател я посочил като пред...

Докато проучвали наблюдения с телескопите "Чандра" на НАСА и "ХММ-Нютон" на ЕКА върху тези характерни линии в 73 галактични купа, астрономите били озадачени от интригуваща бледа линия.

"Ако този странен сигнал бе предизвикан от известен елемент в състава на газа, трябваше да има и други сигнали в рентгенови лъчи в други дължини на вълната, но подобно нещо не бе регистрирано - заяви ръководителят на изследването Езра Бълбъл от центъра по астрофизиика "Харвард-Смитсониън" в Кембридж, Масачузетс. - Затова потърсихме обяснение другаде, отвъд границите на обикновената материя."

Астрономите са на мнение, че тази емисия рентгенови лъчи може да е създадена вследствие на разпадане на екзотичен вид субатомна частица, известна като стерилно неутрино. Съществуването й бе предсказано, но самата тя досега не е открита.

"Ако тълкуването на наблюденията ни е правилно, поне част от тъмната материя в галактични купове може да е съставена от стерилни неутрино", отбеляза ученият.

Учени доловиха ехо от "Големия взрив"

Американски учени са направили важно откритие за разбирането на произхода на вселената, предаде AFP. Те са успели да доловят ехо от са...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос