Санкциите са само на Земята, на МКС сме един екип, казват руски космонавти

4853
Санкциите са само на Земята, на МКС сме един екип, казват руски космонавти
Снимка: Getty Images/Guliver

Истерията със санкциите е на земята. А на орбита е упоритата работа на екипажа на Международната космическа станция (МКС). На нея сега се намират седем души – двама руснаци, четирима американци и един немски астронавт. Командир на станцията е Антон Шкаплеров, герой на Русия, роден в Севастопол.

Междувременно подготвящият се за полет към МКС през есента екипаж на „Союз МС-22“ вече е започнал тренировки с астронавта Франк Рубио. Това разказва космонавтът Сергей Прокопиев пред „Российская газета“. Той не само е един от дубльорите на експедиция МКС-67, която трябва да се отправи към МКС на 18 март, но и влиза в основния екипаж на „Союз МС-22“. „Преминаха общите тренировки на базата в Хюстън, различни тренировки за екстрени ситуации“, споделил Сергей на пресконференция относно полета. Не е изключено сега всичко да се провали, но едно е сигурно: на МКС няма и не може да има гранични камъни.

„На станцията работи международен екипаж – казва космонавтът Олег Котов. – Разбира се, ние гледаме всички световни новини, слушаме различни гледни точки. Но в Космоса всичко е ясно: има конкретна експедиция, конкретна работа. Един екипаж, един екип.“

„Никой не е заинтересован да има разногласия. Това веднага може да се отрази и на сигурността на полета, и на изпълнението на програмата. По време на космически полет ние не зависим от политика – казват космонавтите. След приключване на звездната кариера някои отиват в политиката. Но това вече са земни дела. Уникалният проект не трябва да бъде докосван от политически конфронтации.

МКС може да ви падне на главата, заяви шефът на Роскосмос по повод санкциите срещу Русия

Да, на надморска височина над 400 км и повече от двете страни на океана не лети "буболечка", а почти 500-тонен колос. Именно двигателите на руския товарен космически кораб "Прогрес МС" коригират орбитата на МКС и я предпазват от опасни сблъсъци с космически отпадъци. И ако нещо се обърка, това няма да изглежда незначително на никого. Това трябва да се разбере от всеки. Разбират ли го?

Вероятно не е случайно, че представител на НАСА в интервю за CNN побърза да коментира изявлението на президента на САЩ, че строги санкции срещу Русия могат да попречат на работата на руската аерокосмическа индустрия, включително изпълнението на космическата програма. Новите мерки за контрол на експорта позволявали на САЩ и Русия да продължат сътрудничеството си в гражданската космическа област, а подкрепата за безопасната експлоатация на МКС се осъществява съвместно с всички партньори, включително Роскосмос.

От своя страна ръководителят на Европейската космическа агенция Йозеф Ашбахер написал в Twitter: „Въпреки настоящия конфликт сътрудничеството в гражданския Космос остава свързващо звено между нас. Европейската космическа агенция продължава да работи по всичките си програми, включително МКС и кампанията за стартиране на ExoMars, за да се изпълнят ангажиментите към държавите-членки и партньорите."

Разбира се, проектът ExoMars-2022 сега е обща болезнена точка за специалистите. Стартирането на руско-европейската мисия до Марс е насрочено за септември. Това е удобен прозорец за стартиране, който се отваря на всеки две години. Според плановете към Червената планета ще се отправи руският спускаем модул "Казачок" с европейския роувър Rosalind Franklin. И ако западните учени загубят тази мисия, то за тях това също ще бъде истинска катастрофа.

Всички санкции априори имат ефект на бумеранг, подчертават експертите. Реализацията на мащабни космически планове, които изискват огромни финансови и технически разходи, диктува необходимостта от тясно международно сътрудничество. Затягането на ограничителните гайки играе изключително негативно. А кой е губещият, е друг голям въпрос.

До какво ще доведат санкциите срещу Роскосмос?

Русия е била принудена да предприеме ответни мерки. Така Роскосмос заради санкциите преустановява сътрудничеството с европейските си партньори при организиране на изстрелвания от космодрума Куру във Френска Гвиана. Оттегля техническия си персонал, включително наземния екипаж. Но през годините на сътрудничество между Роскосмос и ЕКА от Куру са извършени около тридесет изстрелвания на ракети-носители "Союз". Възможността за стартове практически от екватора е позволила да се увеличи полезният товар, доставян от "Союз" в орбита, от един и половина до четири тона. Освен това Европейският съюз е получил надежден руски носител от среден клас.

Следващият старт е насрочен за 6 април: руска ракета трябва да изведе в орбита два нови спътника от европейската мрежа Galileo. Сега руската техника се консервира. Стартът вероятно ще бъде отложен. И това е важна програма за Европейския съюз, както и ГЛОНАСС за руснаците, подчертават експертите.

Поради санкциите, засягащи руската космическа индустрия, може да бъде изключено и участието на американци в съвместния с Роскосмос проект „Венера-Д“. Според изпълнителния директор на Роскосмос Дмитрий Рогозин мисията ще бъде изпълнена от Русия самостоятелно или с участието на Китай. Според ТАСС Рогозин е възложил да се започнат преговори с Пекин за координацията и взаимната техническа подкрепа на всички мисии за изследване на Далечния космос.

А проектът е уникален. Това не е просто продължение на фундаменталните изследвания на Венера, провеждани активно през 60-80-те и началото на 90-те години от съветски и американски мисии. Руските учени планират да изпратят на Венера три мисии през 2029-2034 г. Една от тях за първи път в историята ще се опита да вземе и достави нан Земята образци. Първа ще стартира "Венера-Д". Тя ще изследва планетата с помощта на орбитален апарат, субспътник и спускаем апарат. Проработва се включването в проекта на станция, която ще работи на повърхността на Венера близо 60 дни.

Мнение

Андрей Йонин, член-кореспондент на Руската академия по космонавтика „Циолковски“, кандидат на техническите науки:

„Няма нищо ново в космическите санкции. Повечето от тях бяха въведени през 2014 г. Взеха старото и издухаха прахта. Това не може да окаже влияние върху руската космонавтика, тъй като цялото негативно въздействие вече беше реализирано.

На Запад МКС веднага беше изведена в скоби. Защото разводът в орбита дори и заради санкции е невъзможен. Ще изразя една може би непопулярна гледна точка, но съм за приключването на проекта МКС възможно най-скоро. Всяка година разходите за поддържане на нормалното състояние на станцията и безопасността на руските модули само се увеличават. Защото нашите модули бяха първите на станцията. Те са работили най-много и се явяват ключови, на тях се пада максималното натоварване.

Срокът на експлоатация на МКС е определен до 2024 г. Тук е необходимо да го издържим и да се разберем кога и как ще я изведем безопасно от орбита. Разбира се, няма да допуснем никакво неконтролирано слизане от орбита на МКС. Това е ясно.

Революционен проект, който може да придвижи напред както нашия космически отрасъл, така и цялата ни индустрия, е ядрен влекач за многократна употреба.

Никакви санкции не могат да го забавят. Защото това е технология, която Русия по дефиниция трябва да прави само със собствени сили. Технологията е абсолютно затворена, без никакво международно сътрудничество.

Що се отнася до новите мерки за експортен контрол, то американците винаги са имали такъв контрол. Правилата са толкова строги, че мишка не може да се промъкне там. Така че нека плашат някой друг. Толкова надуват бузи, че скоро ще се пръснат."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Юпитер може да е причината Земята да има луна

Магнитни бури за седмицата 29 април - 5 май 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Силна геомагнитна буря на Марс предизвика глобално полярно сияние

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос