Рогозин: След време Западът ще преговаря с Русия, но вече при нейните условия

40644
Рогозин: След време Западът ще преговаря с Русия, но вече при нейните условия
Снимка: iStock

Европа ще загуби повече от налагането на санкции срещу Роскосмос, след време Западът ще трябва да преговаря с Русия, но вече при нейните условия. Това заяви генералният директор на държавната корпорация Дмитрий Рогозин в интервю, излъчено в неделя по беларуския телевизионен канал ОНТ.

„От моя гледна точка Европа, инициирайки тези санкции, ще пострада повече от Роскосмос. Ние ще загубим време по отношение на реализирането на някои мечти на нашите космически ентусиасти за изпълнение на мисии в Дълбокия космос. Но от гледна точка на изпълнението на нашите национални програми всичко ще се реализира в срок, както и трябва да бъде“, каза той.

"На руската кобила ще ѝ е по-леко". Рогозин коментира отказа на Европа от сътрудничество по лунната програма

По думите на Рогозин санкциите срещу руската космическа промишленост се налагат от хора които нямат никакво отношение към Космоса. И все пак и в Европа, и в САЩ има специалисти, които са против прекратяването на сътрудничеството с Роскосмос. Според Рогозин „професионалистите на Запад разбират, че „това (прекратяването на връзките с Роскосмос) е безумие“. „Познавам такива хора и в НАСА, и в SpaceX познавам един такъв човек, той се премести там от НАСА. Познавам такива хора в Европа, включително един от моите френски приятели. Те всички смятат, че всичко, което се случва, е ужасно. Защото разрушава собствените им планове, надежди и мечти. Те разбират, че това са непростими действия на бюрократите", казва шефът на Роскосмос.

Рогозин е уверен, че „сътрудничеството ще бъде възстановено под една или друга форма, но ще бъде възстановено с други акценти“. "Защото сега ще работим предимно с онези държави, които са заели или стабилна позиция, или поне неутрална. И когато прахта слегне, тези, които наложиха санкции, ще бъдат принудени да преговарят с нас вече при нашите условия", казва Рогозин.

МКС е безполезна, казва американски професор

В същото време стана известно, че китайските власти възнамеряват да използват националната си орбитална станция заедно с Русия и други държави на равноправна основа въпреки все по-тежката геополитическа ситуация в света. Това съобщи на 17 април ръководителят на китайската администрация на програмата за пилотирани космически полети Хао Чун пред ТАСС.

„Подписахме редица споразумения със заинтересованите страни и организации и постигнахме множество резултати при осъществяването на съвместни изследователски проекти - казва Чун, отговаряйки на въпрос на ТАСС за перспективите за сътрудничество с Русия във все по-сложната международна ситуация. - Китай възнамерява да взаимодейства на равнопоставена и взаимноизгодна основа (...) В бъдеще ние определено ще се придържаме към този принцип, ще положим всички възможни усилия (...) за задълбочаване на международното сътрудничество."

Рогозин обмисля отделяне на руския сегмент от МКС, за да лети над "гъмжащите страсти"

По думите му Пекин е готов да превърне китайската орбитална станция в „добра платформа за формирането на човечество, обединено от обща съдба“. „Китай винаги ще се стреми към мир и развитие в Космоса“, добавя Хао Чун.

На 16 октомври 2021 г. в 0:23 местно време от космодрума Дзиуцюен в Северен Китай беше изстрелян пилотираният космически кораб „Шънджоу-13“ с трима тайконавти на борда, които се отправиха към китайската орбитална станция. На 16 април 2022 г. тайконавтите се върнаха на Земята, след като успешно изпълниха задачите си.

Китайската станция се намира на около 400 км надморска височина и ще служи повече от десет години. Тя е предвидена за трима души (до шестима за кратко при смяна на екипажа). Масата на Т-образния комплекс, който има три възела за скачване и шлюз за излизане в Космоса, е 66 тона. Очаква се орбиталният обект да започне работа в края на 2022 г. и както обещават китайските власти, ще бъде на разположение за международни проекти.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Рогозин смята, че на Русия ще трябва да се плаща в рубли, за да поддържа МКС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос