Рогозин обмисля отделяне на руския сегмент от МКС, за да лети над "гъмжащите страсти"

13011
Рогозин обмисля отделяне на руския сегмент от МКС, за да лети над "гъмжащите страсти"
Снимка: NASA/Crew of STS-129

"Роскосмос" обмисля възможността за отделяне на руския сегмент от Международната космическа станция (МКС), за да прелита над регионите, в които "гъмжат страсти", заяви шефът на руската държавна корпорация Дмитрий Рогозин, цитиран от ТАСС.

Според него първият вариант за развитие на руската пилотирана космонавтика е създаването на руска орбитална служебна станция в орбита с наклон 97-98 градуса, която ще позволява обзор на Земята и прелитане над Арктика за 1,5 часа. Екипаж обаче няма да може да работи дълго време на нея.

МКС може да ви падне на главата, заяви шефът на Роскосмос по повод санкциите срещу Русия

„Вторият вариант е да останем на [наклон] 51.6, като се отделим, и да изградиш станция с отдела МЛМ (многофункционален лабораторен модул „Наука“), възловия модул [„Причал“]. Ако говорим за приложното значение, [наклонът] 51,6 също дава интересна гледка. Да, Русия не се вижда (ще се прелита на 2,5% от нея), но целият регион, гъмжащ и кипящ от страсти - минаваме точно над тях. Прилитаме, установяваме нещо ново, отлитаме, след това станцията се стабилизира и провежда целенасочена работа“, казва Рогозин в нов епизод на програмата „Генерална линия“, публикуван в канала му в Telegram.

Миналото лято Научно-техническият съвет на Роскосмос разгледа два варианта за конфигурация на нова орбитална станция. Според Рогозин първият вариант е да се формира руската национална станция чрез по-нататъшно изграждане на руския сегмент на МКС, последвано от отделяне и запазване на същата орбита с наклон от 51,6 градуса. Вторият вариант е създаването на орбитална служебна станция. Въз основа на резултатите от научно-техническия съвет е препоръчано да се включи работата по създаването на технически проект за нова орбитална станция във Федералната космическа програма 2025.

Как Рогозин и представители на западните космически агенции се упражниха в "красноречие"

Руският сегмент на МКС от 26 ноември 2021 г. Отдолу се виждат  модулите "Наука" и "Причал". Снимка: NASA / Public Domain

По-рано Рогозин заяви, че е изпратил писма до НАСА, европейските и канадските космически агенции относно отмяната на санкциите срещу предприятията на Роскосмос. Той припомни къде може да падне МКС и постави ултиматум, че ще чака отговор до 31 март, след което ще вземе решение по сроковете на експлоатацията на станцията.

"Безумци": Рогозин поиска сваляне на санкциите, припомняйки къде може да падне МКС

В събота ръководителят на Роскосмос каза, че решението за сътрудничество с чуждестранни партньори в МКС няма да бъде самостоятелно решение на държавната корпорация, предложенията за по-нататъшната експлоатация на МКС ще бъдат изпратени до руското правителство и руския президент Владимир Путин.

Неудовлетворен от отговора на НАСА и космическите агенции на Европа и Канада, в същото време в своя канал Telegram Рогозин отбеляза, че в най-близко бъдеще ще даде на Кремъл предложение за сроковете за приключване на сътрудничеството в рамките на МКС: "Или магарето ще умре, или МКС ще умре от естествена смърт": Рогозин получи отговор за санкциите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край – според противоречива теория

Магнитни бури за седмицата 15-21 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос