Русия създава собствена орбитална космическа станция

69581
Русия създава собствена орбитална космическа станция
Снимка: Getty Images/Guliver

Русия ще започне от 2017 г. да работи по собствената си орбитална космическа станция. За нейното създаване ще може да се използва част от модула, който по-рано беше предназначен за руския сегмент на Международната космическа станция (МКС), пише в понеделник вестник „Комерсант“, позовавайки се на източник, близък на ръководството на Централния научноизследователски институт по машиностроене.

„Новата станция ще се намира в геометрично благоприятно положение с възможност за разширен сектор на обзора на земната повърхност. От станция ще се вижда до 90% от територията на Русия и арктическия шелф, а този показател на МКС стига до 5%“, цитира изданието думите на източника.

Три добри новини от спускаемия апарат "Фила"

Френският Национален институт за космически изследвания изтъква "три добри новини" за спускаемия апарат "Фила", който кацна на кометата...

Според него обемът на разходите все още не е определен. Първоначално, пише изданието, е планирано да се използват модули и апарати, които са разработени за руския сегмент на МКС.

„Първоначалната конфигурация ще бъде сформирана на база многоцелеви лабораторни и възлови модули на космическия апарат „ОКА-Т“. Експлоатацията на станцията ще бъде осигурена от корабите „Съюз-МС“ и „Прогрес-МС“, а в периода 2020-2024 г. е възможно усъвършенстването на енергийния и трансформиращия се модул, използвани в лунната програма”, заяви източникът.

По негови думи една от главните задачи на станцията ще бъде летателно конструкторските изпитания на пилотираните средства на лунната инфраструктура, т.е. тя ще изпълнява ролята на „плацдарм“, тъй като се планира първо да се доставят специалните апарати, а после да следват Луната.

Изданието съобщи, че руската орбитална станция е един от ключовите предложение на проекта за развитие на пилотираната космонавтика в периода до 2050 година.

Сондата "Фила" може и да не се е закрепила добре за кометата

Европейската роботизирана сонда Philae ("Фила) може да не се е закрепила за кометата 67P/Чурюмов-Герасименко, в резултат на повреда в ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос