САЩ обвиниха Русия в "безразсъдни" изпитания на противоспътниково оръжие

3991
САЩ обвиниха Русия в "безразсъдни" изпитания на противоспътниково оръжие
Снимка: Getty Images / Guliver

Държавният департамент на САЩ е заявил, че в понеделник Русия „безразсъдно“ е провела изпитания на портивоспътниково оръжие, в резултат на което са възникнали заплахи за астронавтите на Международната космическа станция, пише РИА Новости.

В резултат на това Вашингтон възнамерява съвместно със своите съюзници да даде отговор на Русия, се казва в заявление на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, публикувано днес. Както се твърди в съобщението, „на 15 ноември 2021 Руската федерация безразсъдно е провела разрушителни изпитания на противоспътникова ракета с пряко извеждане на орбита срещу един от своите спътници“. В резултат на това са се образували повече от 1500 отломки, които „могат да се проследят“. Според Блинкен вероятно съществуват и „стотици хиляди орбитални отломки с по-малък размер“, цитира съобщението ТАСС.

Изстреляната от КНДР ракета е с променяща се траектория с възможност за внезапни удари

Изстреляната на 19 октомври от КНДР ракета от подводница е била усъвършенствана версия на ракета с малък обсег с променяща се траектори...

Според съобщението създаването на поле от отломки на ниска околоземна орбита е пренебрежение на космическата безопасност. Отломките от спътника и в бъдеще ще представляват заплаха за космическите апарати и мисии, принуждавайки МКС да извършва маневри за предотвратяване на сблъсъци.

Твърди се също така, че разработваните от Русия противоспътниови системи усложняват използването на Космоса от САЩ и съюзниците, подкопават стратегическата стабилност и представляват заплаха.

През декември 2020 година космическото командване на САЩ заяви, че Русия е провела ново изпитание на ракети, насочени за унищожаване на спътници. По-рано космическото командване на САЩ е съобщило за подобни изпитания през април 2020. Тогава от външното министерство на Русия заявиха, че по такъв начин Вашингтон се опитва да оправдае собствените си планове по разполагане на оръжие в Космоса.

При това аналогични оръжия се разработват както в самите Щати, така и от други страни. През 1985 г. САЩ, с помощта на противоспътниковата ракета ASM-135 ASAT, изстреляна от изтребител F-15, на височина 555 километра е разрушен научният спътник Solwind. А през 2008 американската корабна противоракета SM-3 на височина 247 км е унищожила военния спътник USA-193.

Изпробва ли Китай хиперзвукова ракета, способна да порази всяка точка на Земята?

Китай е тествал ядрена хиперзвукова ракета, която може да удари всяка точка на Земята за минути. Това съобщи вестник “Файненшъл т...

Ръководителят на руския Институт за космическа политика Иван Моисеев заяви, че военното командване на САЩ говори за заплаха на своите космически средства от страна на Китай и Русия, за да измъкне допълнително финансиране от Конгреса. Според експерта заявления за подобни заплахи съществуват „от момента на изстрелването на първия изкуствен спътник на Земята“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Силна геомагнитна буря на Марс предизвика глобално полярно сияние

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос