Сини залези, но не на Земята

11488
Сини залези, но не на Земята
Снимка: NASA/JPL-Caltech/MSSS/Texas A&M Univ.

Наскоро НАСА публикува видео на залез на Марс, заснет от роувъра „Опортюнити“. Това видео за мнозина беше напълно неочаквано – синоним на думата „Марс“ отдавна е станало словосъчетанието „Червената планета“.

Различават ли се изгревът и залезът?

Човек се събужда от кома. Изправя се и неуверено се препъва през изхода на болницата. Слънцето се е настанило на хоризонта и го гледа. ...

Но на видеото на марсианския залез съвсем ясно се вижда синьо небе. Каква е причината?

Наложени кадри

Всъщност най-често космическите апарати, изследващи Слънчевата система, правят черно-бели снимки – такива камери са по-прости, сигурни и евтини. За да се получи цветно изображение, роувърите или сондите правят три черно-бели кадъра – през червен, зелен и син филтър, а след това съставят цветно изображение от тях.

Разбира се, именно така в началото на ХХ век са получени първите в света цветни снимки от големия ентусиаст на фотографията и изобретател Сергей Прокудин-Горски.

Неговата камера имала три обектива, които едновременно правели три черно-бели снимки през филтри, а цветното изображение се "синтезирало" чак след това, в проектора.

В Слънчевата система може да има още две планети

В Слънчевата система има още поне две планети, които чакат да бъдат открити. Това са съобщили испански и британски учени, според коит...

Независимо от "допотопния" начин за производство, получените по такъв начин цветни изображения все пак предават реални цветове. Откъде тогава се е взел синият залез на Марс?

Физика и прах

Атмосферите на Марс и Земята се отличават силно. На Марс атмосферата е значително по-малко плътна и много запрашена. В състава на праха има съвсем дребни частици, чийто размер е съпоставим с дължината на светлинната вълна.

През деня малките прашинки поглъщат синята част на спектъра на слънчевата светлина и небето на Марс има такъв червеникав оттенък, както и цялата му повърхност. Когато Слънцето залязва, пътят, който изминава светлината в атмосферата на планетата, става по-дълъг и главен се оказва друг ефект – Релеевското разсейване на светлината.

При това в марсианската атмосфера по-силно се разсейва синята светлина. Именно поради това около залязващото на Марс Слънце виждаме синьо сияние.

НАСА откри 715 нови планети извън Слънчевата система

Американски астрономи, работещи с космическия телескоп „Кеплер”, са открили 715 нови планети, предаде ИТАР-ТАСС. „Че...

Какви са другите небеса, можете да научите в Мегавселена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос