Специален метод ще търси тъмна материя в Слънцето

2338
Специален метод ще търси тъмна материя в Слънцето
Снимка: NASA/SDO

Американски и японски астрономи са открили, че разполагането на няколко свръхпрецизни атомни часовника и квантови сензори в Космоса ще позволи да се открият следи от присъствието на така наречените аксиони – свръхлеки частици от тъмна материя, в недрата на Слънцето или в непосредствена близост до него. Плановете за изпращане на сонди с подобни инструменти са разкрити в научна статия в списание Nature Astronomy.

„Предлагаме да изпратим в близките околности на звездата мисията SpaceQ, която ще се състои от една или повече сонди, оборудвани със свръхпрецизни атомни часовници и квантови сензори. Проведените от тях измервания ще ни помогнат да разберем присъства ли във вътрешността на Слънцето невидимо за нас струпване на свръхлеки частици тъмна материя“, пишат изследователите.

Въпреки че учените не се съмняват в съществуването на тъмната материя, нейната природа и свойства днес все повече се превръщат в обект на ожесточени дебати сред физиците. Факт е, че през последните две десетилетия изследователите не са открили никакви намеци, че тя се състои от така наречените WIMP – свръхтежки и студени частици, които не се проявяват по никакъв начин освен чрез привличане на видими струпвания на материя.

Техните безуспешни търсения са накарали много космолози да предположат, че тъмната материя всъщност може да се състои от така наречените аксиони – свръхлеки частици, подобни по маса и свойства на неутриното. Първите им търсения също са завършили безрезултатно, но преди две години детекторът XENON 1T откри първото потенциално доказателство за съществуването на тази форма на тъмна материя. Тази година обаче учените поставиха под въпрос тези открития, след като анализираха първите данни от по-мощния XENONnT.

Нови търсения на тъмната материя

Неуспехите в търсенето на тежка и лека тъмна материя на Земята, както отбелязват физиците под ръководството на Мариана Сафронова от Университета на Делауеър в Нюарк (САЩ), принуждават учените да търсят нейните възможни източници извън пределите на нашата планета. Най-близкият такъв източник е Слънцето, във и около което, според изчисленията на някои теоретици, може да се натрупват определени специфични вариации на аксиони.

Струпването на тези невидими частици тъмна материя ще повлияе и ще изкриви структурата на пространство-времето по специален начин, а също по подобен начин ще въздейства на някои фундаментални константи. Тези промени може да бъдат уловени, като се проследи как се променя естеството на работата на свръхпрецизните атомни часовници, периодично приближаващи и отдалечаващи се от струпването на аксиони.

Ръководени от тези съображения, учените са изчислили как може да бъдат установени тези аномалии, ако се установят на борда на космическа сонда няколко атомни часовника и свързани с тях квантови сензори. Тези изчисления показали, че усъвършенствани версии на вече съществуващи атомни часовници може да се приложат за търсене на аксиони в много широк диапазон от маси и енергии.

За тази цел, както отбелязват учените, ще е необходимо да се изпрати техният носител в близки до Слънцето региони на Космоса, разположени около три пъти по-близо до звездата, отколкото е Меркурий. В този случай сондите на хипотетичната мисия SpaceQ, както проф. Сафронова и нейните колеги са нарекли този проект, не само ще могат да открият аксиони или да изключат тяхното съществуване, но и да тестват някои аспекти от общата теория на относителността на Айнщайн с рекордно висока точност.

ОЩЕ: Кой създаде тъмната материя и тъмната енергия?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край – според противоречива теория

Магнитни бури за седмицата 15-21 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Космическите сили на САЩ планират да проведат първите военни учения в орбита

Силна магнитна буря в близките дни - в кой ден ще се случи?

Руската космическа ракета „Ангара-А5“ излетя успешно след два отменени опита (ВИДЕО)

Търсят ги в ЦЕРН: НЛО дошли на Земята през други измерения, твърди учен от Харвард

Луната буквално се е обърнала отвътре

Ускореното разширяване на Вселената "се забавя в последно време"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com