Уникални гледки ни очакват на майското небе

2718
Уникални гледки ни очакват на майското небе

За любителите на небесните зрелища месец май ще бъде отбелязан от вълнуващи събития, които започват с пролетния звездопад Ета-Аквариди, чийто пик е още тази вечер.

"В източната част на небето над хоризонта може да се види съзвездие Водолей. Именно в това съзвездие е разположен радиантът на метеорния поток Ета-Аквариди, чийто максимум ще бъде в 23:00 часа", казват от Московския планетариум пред Интерфакс.

Над Земята се лее първият пролетен звездопад

Метеорният поток Лириди ще достигне своя максимум на 22 април, но поради пълнолунието няма да можем да се наслаждаваме на това красиво ...

Радиант се нарича точката на небето, от която изглежда, че излизат "падащите звезди". Стар обичай е всеки да си пожелае нещо при падаща звезда, а най-благоприятните условия за наблюдения на звездопадите са извън градовете, далеч от ярките светлини.

Луната е близка до фаза новолуние и няма да пречи на гледката, но за жалост това може да стори облачното време.

В следващите дни активността на метеорния поток ще се снижава постепенно, но явлението все още ще се наблюдава до 28 май.

Другото събитие, което не бива да пропускаме на небето, е транзитът на Меркурий през слънчевия диск, което ще се състои на 9 май. Това рядко астрономическо явление е очаквано с нетърпение от астрономи и любители и ще може да се наблюдава с мощни бинокли и любителски телескопи, снабдени със специални слънчеви филтри.

Меркурий си крадял атмосфера от кометата Енке

Тънката атмосфера на Меркурий съществува благодарение на това, че първата планета в Слънчевата система редовно си "краде" газ от прелит...

За тези, които не разполагат с такава техника, НАСА ще излъчва пряко уникалното събитие. Транзитът започва в 14:42 часа.

Следващият транзит на Меркурий ще се състои чак през ноември 2019 година, но Слънцето ще бъде зад хоризонта, затова подобно уникално явление ще може да се наблюдава в Северното полукълбо чак през 2032 година.

На 22 май пък ще се състои опозицията на Марс, а на 31 май Червената планета ще се окаже в най-близката си до Земята точка, което ще позволи да се види една от нейните полярни шапки.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос