Вечер на Марс вали сняг

20873
Вечер на Марс вали сняг
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Марс е връхлитан от силни снежни бури, които се появяват само вечерно време, показва ново проучване, посветено на климатичните условия на Червената планета.

Досега се смяташе, че снегът там пада бавно и равномерно от ниските облаци. Според новите открития обаче бурите връхлитат за минути.

До 2062 г. на Марс може да има 1-милионен град

До няколко десетилетия на Марс може да бъде основан 1-милионен град, смята милиардерът иноватор Илън Мъск.Според него човечеството е об...

Въпреки това бъдещите колонизатори на планетата не трябва да се притесняват от натрупването на преспи. „Не можете да си направите снежен човек или да карате ски“, казва експертът по динамика на планетарни атмосфери Аймерик Спига от университета „Пиер Кюри“ в Париж. Стоейки на повърхността на Марс няма да видите дебело снежно одеяло, а по-скоро обилен слой скреж“, посочва той

Атмосферата на Марс е около 100 пъти по-рядка от тази на Земята, въпреки че все пак е достатъчно гъста, за да създава метеорологични условия, включително облаци и ветрове. Тя обаче задържа много малко влага. На пръв поглед Марс е студена пустиня с почти никаква течност по повърхността си. На полюсите й обаче има големи ледени покривки, покрити с тънък слой прах.

Това беше установено от кораба на НАСА „Феникс“, който успя да стигне под повърхността на планетата през 2008 г. Роботизираната лаборатория също така анализира климатичните условия, откривайки следи от дъжд. Други два сателита също установиха евентуалното наличие на валежи през нощта над северния полярен регион, предаде БГНЕС.

Проучването на Спига и неговите колеги се основава на атмосферни модели на Марс, изготвени благодарение на по-прецизна информация за времето на Червената планета. Според тях охлаждането на водните облаци през студените марсиански нощи може да създаде нестабилни условия в тях.

Франция и Япония ще изпратят совалка до една от луните на Марс

Франция и Япония искат да съберат парчета от една от марсианските луни и да ги донесат на Земята, съобщи ръководителят на френския Цент...

„Установихме, че валежите от сняг под облаците се пренасят посредством бурни, постепенно стихващи ветрове“, заяви Спига. Той сравни марсианските снежни бури със земните климатични феномени, наречени микропориви – при тях студен и наситен въздух, пренасящ дъжд или сняг, се „изсипва“ рязко от облак.

Марсианската атмосфера е съставена от 95% въглероден диоксид, както и от по 2% аргон и азот. Има също така следи и от кислород, неон и азотен оксид.

Заради своята отдалеченост от Слънцето, Марс е много студена планета, като средната температура там е минус 63 градуса по Целзий. За сравнение средната температура на Земята е 16 градуса по Целзий.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край – според противоречива теория

Магнитни бури за седмицата 15-21 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Космическите сили на САЩ планират да проведат първите военни учения в орбита

Силна магнитна буря в близките дни - в кой ден ще се случи?

Руската космическа ракета „Ангара-А5“ излетя успешно след два отменени опита (ВИДЕО)

Търсят ги в ЦЕРН: НЛО дошли на Земята през други измерения, твърди учен от Харвард

Луната буквално се е обърнала отвътре

Ускореното разширяване на Вселената "се забавя в последно време"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com