Защо кометата пее?

6230
Защо кометата пее?

Изглежда, учените са открили източника на странните "песни" на кометата 67P/Чурюмов-Герасименко.

През август 2014 г. апаратът "Розета" фиксирал на кометата тиктакащ звук, подобен на забавеното ниско щракане на делфините. "Арията" на Чурюмов-Герасименко се отличавала от „гласовете“ на другите комети, например Халеевата. Сега учените смятат, че са открили причината за уникалния стил на изпълнение на кометата.

"Розета" засне изхвърлянето на газ от кометата

Сондата "Розета" е получила качествени снимки на мощни струи газ, изхвърляни от недрата на кометата Чурюмов-Герасименко с приближаванет...

Звуковите вълни се движат през магнитното поле на кометата. Учените от мисията казват, че вибрациите предизвикват поток заредени частици, които се изхвърлят от повърхността на небесното тяло и взаимодействат с магнитното поле.

Миналата година учените "чули" звуците на Чурюмов-Герасименко благодарение на плазмения уред на "Розета". Инструментът измерил колебанията на звуковите вълни в магнитното поле на кометата. Учените от Европейската космическа агенция превърнали данните от уреда в звуци, които могат да се чуят от човешкото ухо.

"Пеенето" се чувало от август 2014 до февруари 2015 година. С приближаването към Слънцето повърхността на кометата ставала все по-активна. Небесното тяло изхвърляло потоци газ, лед и прах и дори масивни частици. Учените съобщават, че кометата продължавала да издава звуци, но те вече били по-трудно различими поради всеобщия шум.

 

"Розета" и комета – заедно една година

Днес сондата "Розета" отбелязва годишнината от пристигането си при кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко, към която космическият апарат е ле...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос