Защо смятаме, че съществува Планетата X?

13475
Защо смятаме, че съществува Планетата X?
Снимка: NASA/JPL-Caltech

Нашата Слънчева система е доста оживено място. Наоколо се движат милиони обекти – всичко от планети до луни, комети и астероиди. И всяка година откриваме все повече и повече обекти (обикновено малки астероиди или бързи комети), които също смятат Слънчевата система за свой дом.

Астрономите са открили всичките осем основни планети до 1846 г. Но това не ни пречи да търсим повече. През последните 100 години сме открили по-малки далечни тела, които наричаме планети джуджета, към които сега класифицираме Плутон, след като статутът му на пълноценна планета беше отнет през 2006 година.

Плутон престана да бъде планета преди 16 години. 9 години по-късно той се превърна в свят

Откриването на някои от тези планети джуджета е дало на човечеството основание да вярва, че нещо друго може да се крие в покрайнините на Слънчевата система.

Възможно ли е да има девета планета?

Има добра причина астрономите да не спират търсенето на деветата планета, или Планетата X. И това е така, защото Слънчевата система, каквато я познаваме, наистина няма смисъл без нея.

Всеки обект в нашата Слънчева система обикаля около Слънцето. Някои се движат бързо, други – бавно, но всички се движат според законите на гравитацията. Всичко, което има маса, притежава гравитация, включително ние с вас. Колкото по-тежко е нещо, толкова по-голяма гравитация има.

Мистериозната Девета планета може да бъде открита чрез нейните спътници

Гравитацията на една планета е толкова голяма, че оказва влияние върху това как нещата се движат около нея. Наричаме това гравитационно привличане. Гравитационното привличане на нашата планета е това, което държи всичко на земята.

Освен това нашето Слънце има най-голямото гравитационно привличане от всички обекти в Слънчевата система и това е основната причина планетите да обикалят около него.

Именно чрез разбирането ни за гравитационното привличане придобиваме най-голямата представа за възможната Планета X.

Неочаквано поведение

Когато гледаме наистина далечни обекти, като планети джуджета отвъд Плутон, откриваме, че орбитите им са малко неочаквани. Те се движат по много големи елиптични орбити, групирани са заедно и съществуват под наклон в сравнение с останалата част от Слънчевата система.

Загадъчна като Плутон. Човечеството трябва да отиде до Планетата Х

Когато астрономите използват компютър, за да моделират какви гравитационни сили са необходими, за да се движат въпросните обекти по този начин, те откриват, че е необходима планета с маса поне десет пъти по-голяма от Земята, за да причини това.

Това е много вълнуващо! Но тогава въпросът е: къде е тази планета?

Проблемът, пред който са изправени астрономите, е да се опитат да потвърдят дали тези прогнози и модели са верни. Единственият начин да стане това е да бъде намерена Планетата X, което определено е по-лесно да се каже, отколкото да се направи.

Ловът продължава

От много години учени от цял свят са на лов за видими доказателства за Планетата Х. Въз основа на компютърни модели смятаме, че планетата X е поне 20 пъти по-далеч от Слънцето, отколкото Нептун. Опитваме се да я открием, като търсим светлина, която може да отразява – точно както Луната блести от отразената слънчева светлина през нощта.

Това ли е неуловимата Планета Х?

Но тъй като Планетата X се намира толкова далеч от Слънцето, очакваме да бъде много бледа и трудна за забелязване дори за най-добрите телескопи на Земята. Освен това не можем просто да я търсим по всяко време на годината.

Имаме едва малки прозорци от нощи, в които условията трябва са подходящи. По-конкретно трябва да изчакаме нощ без луна и в която мястото, от което наблюдаваме, е обърнато към дясната част на небето.

Но все още не губим надежда. През следващото десетилетие ще бъдат построени нови телескопи и ще започнат нови изследвания на небето. Те може просто да ни дадат възможност да докажем или опровергаем дали Планетата Х съществува.

Източник: The Conversation

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Юпитер може да е причината Земята да има луна

Магнитни бури за седмицата 29 април - 5 май 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Силна геомагнитна буря на Марс предизвика глобално полярно сияние

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос