Загадъчна като Плутон. Човечеството трябва да отиде до Планетата Х

17436
Загадъчна като Плутон. Човечеството трябва да отиде до Планетата Х
Снимка: nagualdesign; Tom Ruen / CC BY-SA 4.0

Международен екип учени представи ново изследване, в което предлага своите варианти за организиране на мисия до хипотетичната Девета планета, или както я наричат ​​още, Планетата X, пише Phys.org.

Новото моделиране на учените показва, че тайнствената теоретична девета планета на Слънчевата система се намира някъде на 400 астрономически единици от Слънцето. Това е приблизително 60 милиарда километра. За сравнение, сега планетата джудже Плутон се намира на около 6 милиарда километра от Слънцето, или приблизително 40 астрономически единици.

Изследователите смятат, че изпращането на космически кораб до Деветата планета може да донесе много научни открития, какъвто беше случаят с Плутон, когато беше посетен през 2015 г. от космическия кораб „Нови хоризонти“. Но съществува ли наистина Планетата X?

"Вероятността за съществуването ѝ е достатъчно висока. Знаем за необичайно групиране на транснептунови обекти. Не знаем какво причинява това групиране, но Деветата планета изглежда обещаващ кандидат", казва Манавси Лингам от Технологичния институт във Флорида, който е съавтор на изследването.

Тайната на Планетата Х: в търсене на мистериозния обект са изследвани 87% от южното небе

Преди няколко години учените Майкъл Браун и Константин Батигин изложиха хипотезата, че деветата планета от Слънчевата система се върти ...

Преди космическият кораб „Нови хоризонти“ да пристигне при Плутон през 2015 г., единствените изображения на тази планета джудже бяха неясни снимки от наземни телескопи и дори космическият телескоп „Хъбъл“ не успя да предостави по-качествени фотографии.

Учените имаха твърде малко информация за Плутон, докато не бяха получени нови данни от космическия апарат на НАСА. Но могат ли учените да бъдат също така изненадани от данните, които бъдещият космически кораб ще получи след посещението на Деветата планета?

„Това е много вероятно – казва д-р Андрю Хайн от Университета на Люксембург. – Дори и най-добрите телескопи са значително по-лоши от близките наблюдения на сонда, прелитаща край небесното тяло. Това важи още повече за телата, които са далеч и слаби, какъвто е случаят с Деветата планета."

За да се стигне до Планетата Х, учените предлагат няколко варианта за бъдещи мисии. Например да се използва гравитацията на Юпитер или на Слънцето за задвижване на космическия апарат, ядрено задвижване или лазерни платна. С изключение на лазерните платна времето, необходимо на всеки метод за достигане на Деветата планета, варира от малко под 40 години до 100 години. С лазерни платна космическият кораб може да достигне до хипотетичната планета в рамките на 6,5 – 7 години.

Технологията за лазерно платно в момента е в разработка и може да се използва за достигане до Деветата планета няколко години след като бъде завършена. След като лазерът бъде разработен, такива сонди могат да бъдат стотици пъти по-евтини от сегашните.

Това ли е неуловимата Планета Х?

Обект, който може да представлява загадъчната Планета Х, е открил в покрайнините на Слънчевата система британският астроном Майкъл Рова...

Засега Деветата планета остава чисто хипотетичен член на Слънчевата система. Но дали огромното време, необходимо за достигане до нея с помощта на конвенционални методи, ще ни попречи да посетим този мистериозен обект толкова далеч от Слънцето?

"Въпреки че смятаме, че минималното време за полет е 40-50 години, това време не трябва да е пречка за нас. Апаратите „Вояджър“ са в Космоса от 45 години и все още изпращат данни на Земята. Предполагаема мисия до Деветата планета ще направи революция в нашето разбиране за външната част на Слънчевата система", казва Лингам.

По-рано учените откриха нов мистериозен обект отвъд орбитата на Нептун и той може да помогне за откриването на Деветата планета.

Освен това миналата година група изследователи направиха предположение, че зад орбитата на Нептун може да се намира планета с размера на Марс или Земята. Компютърно моделиране сочи, че тази планета може да е била изтласкана от газовите гиганти.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Планетата Х изчерпва местата, където може да се скрие

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край – според противоречива теория

Магнитни бури за седмицата 15-21 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Космическите сили на САЩ планират да проведат първите военни учения в орбита

Силна магнитна буря в близките дни - в кой ден ще се случи?

Руската космическа ракета „Ангара-А5“ излетя успешно след два отменени опита (ВИДЕО)

Търсят ги в ЦЕРН: НЛО дошли на Земята през други измерения, твърди учен от Харвард

Луната буквално се е обърнала отвътре

Ускореното разширяване на Вселената "се забавя в последно време"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com