Здравко Димитров: Най-амбициозната ни идея е спътник за мисия до Луната

14348
Здравко Димитров: Най-амбициозната ни идея е спътник за мисия до Луната

Най-амбициозната ни идея е до 2016 година да приключим работата по спътник, който е предназначен за мисия до Луната, тоест да влезе в орбита на Луната. Това каза Здравко Димитров, координатор на международния научен екип BOREAS (Bulgarian Orbital Research And Satellites), който разработи първия български спътник, който ще полети в орбита през 2013 година, предаде Фокус.

„Спътникът до Луната ще бъде едно доста голямо постижение за нас, като се има предвид, че спътници и въобще апарати до Луната са изпратили само шепа нации, това са Съединените щати, Русия, Япония и Индия. Ако ние успеем, ще бъдем петата такава нация, която има свой спътник около Луната”, обясни той.

Български изкуствен спътник ще полети в околоземна орбита

Изкуствен спътник, който е сглобен изцяло в България, ще полети в околоземна орбита, предаде КРОСС. По план той ще бъде сглобен от не...

„Имаме и няколко концепции, включително и за така наречената „Лека космическа програма”, тоест изработване на планове за инфраструктура и ракети, които да позволят на държави , които нямат много голям опит в космическите изследвани, да могат да създадат такава инфраструктура за изпращане на много малки спътници в орбита (не повече от 10 килограма), което ще даде голям тласък на науката. Надявам се и тази идея в някакъв момент в бъдещето да се приложи и в България и да разполагаме евентуално със собствена възможност за изстрелване на наши спътници с много леки и евтини ракети”, каза още Здравко Димитров.

Редактор: Сияна Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com