15 коли за споделено шофиране са разбити за три дни в София, 7 - тази нощ

10774
15 коли за споделено шофиране са разбити за три дни в София, 7 - тази нощ
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

Още 7 автомобила от услугата за споделена мобилност SPARK са били разбити нази нощ в различни квартали на София, предаде репортер на Actualno.com.

За последните три дни 15 коли на компанията са обект на груби вандалски прояви, опити за кражби, дори умишлени катастрофи. Това съобщи Боян Бакърджиев, ПР мениджър на компанията, представяйки пред журналисти повредените автомобили.

Вандали счупиха за пореден път емблематичната чешма в Горна баня (СНИМКА)

От липса на чешми и некачествен ремонт на единствената работеща чешма в кв. „Горна баня“ се оплака пред БГНЕС Гергана Андон...

Една до друга пред катедралата "Алексъндър Невски" са паркирани редица коли на SPARK - всичките с разбити десни предни стъкла. "Изглежда, е търсен достъп до жабката, където стои ключа. Пробвано е да бъдат откраднати, други нарочно са блъскани и оставени", разказа Бакърджиев. Той не се ангажира с прогноза за целта на атаката, но е категоричен, че е организирана. 

„Това е масирана злонамерена организирана кампания срещу SPARK, тъй като в много кратки срокове в различни части на града има посегателства срещу автомобили на компанията – счупени стъкла, опити за открадване, кражби на ключове, умишлени катастрофи“, заяви Бакърджиев и добави, че разчитат полицията и компетентните орани по-скоро да разкрият извършителите.

"Щетите са значителни. Още не са изчислени, тъй като с всеки ден се увеличават. Освен това с всяка минута, в която кола е в сервиз или в полицията, компанията търпи допълнително загуби, защото реално потребителите не могат да се възползват от услугата, която предлага", добави мениджърът. "Лизинговите вноски продължават да текат, плащат се застраховки и съпътстващите разходи, но спрените коли не изкарват пари и не са от полза на потребителите, така че загубите са сериозни и растат всеки ден. Автомобилите, които в момента са в полицията, най-вероятно ще останат в определен период от време като доказателство по разследването, което допълнително отежнява ситуацията", добави той.

Вандали строшиха кръст от паметник в парк „Скобелев“

Бял мраморен кръст, част от паметника на Втора артилерийска бригада, участвала в боевете за Плевен преди 142 г., е бил строшен на парче...

Запитан дали подозира удар от конкуренцията, Бакърджиев отбеляза, че SPARK нямат аналог на българския пазар. "Не мислим че пречим на някого. Това е услуга, която цели да подобри градската среда. Недоумяваме и не можем да си обясним с какво услуга, която подобрява градската среда, е предизвикала такава агресия", каза още ПР мениджърът на компанията. Той съобщи още, че SPARK e международна компания и оперира на още два пазара в Европа и никъде до сега не са се сблъсквали с такова посегателство срещу собствеността.

Преди около година е имало посегателство, но сега е с много по-голям интензитет, съобщиха още от компанията.

За ползване се изисква валидна шофьорска книжка, минимум година шофьорски стаж, верифициран с лицево разпознаване профил и наемане на автомобил през мобилния телефон като се плаща само за времето, през което е шофирано, поясни Бакърджиев. "Моделът е максимално лесен за потребителя и интересът е сериозен - за две години имаме  50 000 потребители и се оказа, че 230 коли за София са недостатъчни", посочи той. Все още сме далеч от насищане на пазара, добави мениджърът и съобщи, че компанията е поръчала още автомобили и до края на годината в оборот ще бъдат 300, а за следващата година е планирано автомобилите в София да станат 1000.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com