45 загинали и 758 са ранени в катастрофи през 2018 г. в Пловдивско

835
45 загинали и 758 са ранени в катастрофи през 2018 г. в Пловдивско
Снимка: Pixabay

526 пътнотранспортни произшествия с 45 загинали и 758 ранени са регистрирани от началото на годината досега на територията на областта. Това каза за Радио „Фокус“ - Пловдив инсп. Ботьо Гиргинов, говорител на „Пътна полиция“ в града.

По думите му в сравнение със същия период на 2017 година се отчита увеличение по всички показатели. Той добави, че на първо място като причина за възникване на пътнотранспортни произшествия е несъобразената скорост, превишената скорост, както и отнемането на предимство.

Инцидент в Пловдив, мъж загина при пожар

Две пожарни коли гасиха пожар в жилище на третия етаж на бл. 214 в ЖК „Тракия“ в Пловдив малко след 22:00 часа в четвъртък,...

"Не трябва да забравяме, че през летните месеци пешеходците са по пътните платна и това е предпоставка за възникване на пътнотранспортно произшествие при неправилно пресичане от тяхна страна, както и при отнемане на предимство от страна на водачите", каза още инсп. Гиргинов. Според него тенденцията за неправилно пресичащи пешеходци може да се промени чрез активен контрол, както и превантивна дейност, насочена към участниците в движението.

"Нека да не забравяме, че много от водачите при определени условия и време също са пешеходци. Това ни навежда на мисълта, че трябва да засилим контрола на невралгични места, както и на места, на които пешеходците, въпреки наличието на светофарна уредба или забрана за пресичане, си позволяват да рискуват своя живот с неправилно пресичане на пътните ленти. Особено голям проблем е пресичането на необособени за това места при наличието на подлези и надлези", каза още инсп. Гиргинов.

По думите му през последните няколко години се е увеличил броят на тежки пътнотранспортни произшествия с участието на блъснати пешеходци на територията на областта. „Много често, съчетано с липсата на достатъчно опит и стаж от страна на водачите, както и употреба на алкохол, наркотични или упойващи вещества, възниква тежко пътнотранспортно произшествие. Често това се случва в тъмната част от денонощието и при движение с несъобразена скорост или превишение на скоростния режим.

Много са и случаите на появата на пешеходец на пътното платно. В тази връзка от страна на ОДМВР - Пловдив през последните години предприемаме редица превантивни мерки и мероприятия с цел повишаване на културата на поведение и безопасно поведение на пътното платно“, каза още инсп. Гиргинов.

Калоферската дантела ще има постоянен дом

Историята на калоферската дантела е една от илюстрациите към твърдението, че ученикът често надминава учителя си, разказва кореспондент...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com