Банев остава в ареста, престоят му във френския арест няма да се брои

5006
Банев остава в ареста, престоят му във френския арест няма да се брои
Снимка: БГНЕС

Специализираният наказателен съд остави в ареста Николай Банев. Молба за промяна на мярката му беше внесена от адвоката му Христо Ботев, според когото Банев стои в ареста осем месеца без да е внесен обвинителен акт, предаде БГНЕС.

"Доказателствата по делото бяха правилно интерпретирани от съдията. Това е единствената адекватна мярка към този момент за извършеното престъпление. Осемте месеца не са изтекли от както е взета мярката му от българския съд", заяви прокурорът Мария Дойчева.

Имението на Баневи в "Бояна" е пуснато на търг (СНИМКА)

Имението на Николай Банев и съпругата му Евгения в столичния квартал "Бояна" вече е пуснато на търг от частен съдебен изпълнител. А при...

Оказа се още, че съдът не признава срокът, в който Николай Банев е бил в ареста във Франция и беше категоричен, че това по никакъв начин не е в разрез с правата на обвиняемия, както и че това не противоречи на европейската практика.

"Когато няма правосъдие, не говорим", каза адвокатът на Банев Христо Ботев, според когото осемте месеца от задържането на Банев са факт.

Решението на съда може да бъде обжалвано в тридневен срок от днес пред Апелативния специализиран наказателен съд. Заседанието е насрочено за 4 юли от 10 ч.

Преди произнасянето на спецсъда по мярката му, Банев говори пред журналисти. Той подчерта, че откакто е в ареста, от 6.12.2018 г. досега не е бил разпитан нито веднъж. "Как се води дело когато основният обвиняем не е част от процеса на разследване", попита задържаният бизнесмен и добави, че хората, които са били разпитвани са давали неправдоподобни и неверни обяснения.

Банев е категоричен, че от това дело ще изгуби единствено държавният бюджет. Той се оплака и от лошите условия в ареста.

Татяна Дончева за преследваните олигарси: Когато имаме собственост - наша работа е как ще я стопанисваме

"Да преследващ олигарси, станали такива в резултат на българския модел на раздържавяване изглежда съмнително, защото от прокуратурата н...

ЮУсловията в ареста са абсолютно нечовешки. Няма въздух, няма светлина, няма слънце, няма топла вода. Тоалетната е в стая с 3-4 човека, като през цялото време все някой е в нея. В помещенията има мухъл, влага, хлебарки и дървеници. Цялата флора и фауна са там. За 24 часа разходката е в каре по-малко от 20 квадрата като понякога в него са по 15 човека. В този един час непрекъснато се пуши, обездвижването е тотално", разкри Банев и добави, че историята с къщата на ул. "Невена Коканова" е постановка, както и че целият процес срещу него и съпругата му Евгения Банева са поръчка, но все още не знае от кого точно.

Банев коментира, че показаната в медиите къща на ул. "Невена Коканова" в София не е негова, а е корпоративна резиденция на "АКБ форес", собственост на "Партнерс комерс", което е търговско дружество то холдинга.

"Първо такива задължения няма, защото ние водим дело срещу НАП. Въпреки всичко се съгласихме публичен държавен изпълнител да продаде част от имуществото на "Партнерс комерс" на съоръжения от пристанището на Варна Запад. Тези милион и половина не са платени от Красимир Дачев, а от дружеството собственик на сградата", твърди Банев, който не отрича, че се познава с Дачев, от когото е купена сградата в груб строеж.

Въпреки, че веднъж вече къщата беше обявена за публична продан, тя отново ще бъде обявена на търг от частния съдебен изпълнител Милен Бъзински като офертите за нея ще се приемат до края на месец юли.

Наказателната отговорност на Николай Банев и Евгения Банева се ангажира за 7 престъпления от общ характер. Според прокуратурата от 2005 г. до задържането им в Ница Баневи източили четири предприятия, укрили десетки милиони данъци и изпрали повече от 1 млрд. лв. В сряда майката на бизнесмена Мария Банева също се сдоби в обвинение. 77-годишната жена ще отговаря за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления, присвояване и пране на пари.

Майката на Банев: Не сме богата фамилия, пенсията ми е 340 лв.

Майката на Николай Банев получава 340 лв. пенсия. Това обяви самата тя и допълни, че не са богата фамилия.  "Даже се чудим как да...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com