БХК пита главния прокурор за заплахите срещу адв. Савова

2186
БХК пита главния прокурор за заплахите срещу адв. Савова
Снимка: БГНЕС

В писмо на Българския Хелзинкски комитет(БХК) до главния прокурор и медиите по повод пожара в къщата на адв. Ирен Савова в Ихтиман се казва: „Фактите до момента сочат, че е вероятно да се касае за палеж, а съгласно медиите, по случая тече проверка, която да установи дали се касае за умишлено деяние. Не за първи път адв. Савова става мишена на груба намеса в личния ѝ живот. Има данни за директни или индиректни заплахи спрямо нея най-малко от 2018 г. насам. Така през юни 2018 г. след съдебно заседание в сградата на Софийския районен съд тя е причакана и заплашена от непознато лице във връзка със съдебно производство, по което тя е пълномощник на страна. За случая е подадено съобщение до 6. РУП – СДВР. През ноември 2018 г. неизвестни лица разлепиха на входа на дома и на кантората на адв. Савова некролози, съобщаващи за нейната смърт. По този случай Софийска районна прокуратура е отказала да образува досъдебно производство. През юли 2019 г., след като забелязва съмнителни непознати лица около дома си, адв. Савова открива проследяващо устройство с възможност за подслушване на пътниците, поставено на личния ѝ автомобил. Дни по-късно тя разпознава същите лица, виждайки ги да наблюдават кантората ѝ на ул. „Алабин“ в София. За тези случаи са подадени съобщения до ГДБОП, която е иззела проследяващите устройства. Във връзка с това следене Софийска районна прокуратура е образувала досъдебно производство, което към настоящия момент продължава.

Всичко изложено по-горе ясно сочи, че заплахите и намесата в личното пространство на адв. Савова имат системен характер, а някои деяния е вероятно да разкрият признаци на престъпления от общ характер. Интензитетът на тази намеса с времето ескалира, а това е особено притеснително както относно запазване живота и здравето на адв. Савова, така и относно упражняваната от нея адвокатска професия. Данните сочат, че намесите са във връзка с професията ѝ".

Пореден "странен" случай, приличащ на криминално деяние, срещу известен адвокат

Тази нощ къщата на известния адвокат Ирен Савова в Ихтиман е била подпалена. За това съобщи самата тя пред Нова телевизия. Инцидентът ...

Според правозащитниците заплахите са насочени не само къв адв. Савова, но и към всички защитници, „което е особено притеснително с оглед запазването на демократичните устои на правовата държава, които гарантират защита на всички лица, които са обвиняеми или подсъдими лица". От БХК настояват за срочна проверка

по всички преписки, отнасящи се до описаните случаи, „и да разпоредите образуваното досъдебно производство за следенето на адв. Савова и евентуално други образувани такива производства да бъдат взети на специален надзор", се казва още в писмото.

Още за пожара в дома на адв. Савова четете в ТАЗИ СТАТИТЯ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com