Божков и семейството му получиха държавна охрана

9122
Божков и семейството му получиха държавна охрана
Снимка: БГНЕС

От днес задържаният бизнесмен Васил Божков, съпругата му Елена Динева и синът им Антон Божков са със защита от Главна дирекция "Охрана".

Тя е назначена от днес и е по искане на самият бизнесмен, съобщи адвокатът му Георги Гатев, след края на продължилия втори ден разпит като свидетел по разследването за "такса спокойствие", която Божков твърди, че е платил на бившия премиер Бойко Борисов и бившия финансов министър Владислав Горанов.

Още: Право на отговор: "Нове Холдинг" твърди, че Божков не бил екстрадиран (ДОКУМЕНТИ)

"Наложена му е вече физическа защита. Има разпореждане да му се осигури защита от ГД "Охрана", защото има опасност, както виждате, и вие, медиите, за неговото здраве или неговите близки. Има такива данни и са взети такива мерки", каза адвокат Гатев.

Той не пожела да уточни дали Божков, който се намира в следствения арест на бул. "Г.М. Димитров" ще бъде обособен в отделна килия, дали ще има специален режим на достъп до него и как точно ще бъде охраняван. По думите на Гатев, решението за охраната на Божков е от днес, а с охрана от държавата ще се ползват и неговите близки, "защото така казва законът".

Охраната няма да бъде с него в килията, а вероятно ще го придружава по време на неговите излизания извън нея. До момента не е ясно дали тя ще бъде осигурена от бюрото по защита към Министерството на правосъдието или от МВР.

Още: Васил Божков отново на разпит за "такса спокойствие"

"Той не се страхува, но като всеки нормален човек има някакви опасения. Като виждате в какъв свят живеем, кой е сигурен? Той е помолил за охрана още навремето с една молба, с която искаше да дава показания по делото - беше направил такова искане и в момента тя се отнася и към това дело, те (прокурорите по делото - бел. ред.) я уважиха", обясни адвокат Гатев.

Семейството на Божков имат частна охрана, която също ще продължи да действа паралелно с държавната охрана. Тя е поискана от Божков преди време, когато е бил готов да свидетелства по дело срещу давани подкупи, а днес прокурорът я е уважил.

Адвокат Георги Гатев допусна, че може би ще се наложи нов разпит на бившия премиер Бойко Борисов, Владислав Горано и Севдалина Арнаудова.

Още: По "Магнитски": Божков казал всичко за Борисов и Горанов на САЩ

Какво показа разпита?

По това разследване, по което Божков твърди, че е дал 60 милиона лева подкупи на Борисов и Горанов под формата на "такса спокойствие", за да развива хазартния си бизнес, действията с Божков са приключили. Ако разследващите преценят, че е нужно, могат да бъдат преразпитани и други свидетели или хората, за които той говори.

"Той потвърждава това, за което говори в началото. Не мога да говоря дали има нови доказателства", посочи Гатев като припомни, че е подписал декларация пред разследващите, която му забранява да изнася данни от разследването.

Още: На 4-часов разпит Божков е потвърдил, че е дал над 60 млн. лева на властта

"Какво сме готови, ще преценим в определен момент", отговори адвокатът на въпрос дали Божков и защитниците му са готови да дадат записи, доказателства и документи. По думите му, делото няма как да се води "дума срещу дума" и ще трябват и доказателства, а такива има и преки, и косвени.

"Друго с него няма какво повече да се прави. Оттук нататък очакваме разследващите да си свършат работата. Към този момент нямам никакви основания под някакъв начин да поставям под съмнение начинът, по който се води разследването. От моя гледна точка то се води в момента обективно и всестранно", коментира Гатев.

Предисторията

Припомняме, че в продължение на два дни общо 8 часа Божков дава показания пред следствения отдел на Софийската градска прокуратура за твърденията, които изнесе още през пролетта на 2020 г. - че е платил над 60 млн. лв. рушвет.

"Плащах си, за да съществувам", заяви Божков няколко месеца след акцията на прокуратурата срещу него и хазартния му бизнес през 2020 г.

Седмици наред бизнесменът с прякор "Черепа" обясни в серия от изявления, че Горанов и Борисов са го изнудвали и че е давал 20% от печалбата в пачки от 500 евро на Горанов, а Борисов е изпращал пиара си Севделина Арнаудова в кабинета му "за по-дребни суми, за други нужди". Често споделяше, че не е бил търсен от българската прокуратура.

Сигналът, по който започна работата на МВР, а след това и на прокуратурата, е на сдружение БОЕЦ, внесен през декември 2021 г. Данните в сигнала са за организирана престъпна група, за корупционни престъпления, злоупотреби със средства от европейски фондове, данъчни престъпления, злоупотреба с власт и други тежки престъпления. В него са направени и връзки между снимките от спалнята на Борисов с пачките и кюлчетата (разследването по случая бе прекратено ден преди Божков да обяви, че се връща в България - бел. ред.) и твърденията на обвиняемия бизнесмен Васил Божков за плащан рекет в размер на около 67 млн. лева, припомня "Дневник".

Делото по твърденията на Божков бе образувано едва след като през март 2022 г. МВР арестува за 24 часа самия бивш премиер Борисов, финансовия министър Горанов, пиарката на правителството Севделина Арнаудова. Това стана по процедурата за неотложност след сигнал на тогавашния премиер Кирил Петков, че можело да бъдат унищожени документи, но прокуратурата отказа да представи пред съда посочените от МВР основания за задържанията под стража.

По-късно съдът ги обяви за незаконни, но резултат от тях имаше - прокуратурата бе принудена да образува дело, въпреки че Божков от Дубай демонстрира желание да даде показания чрез видеоконферентна връзка. Такава не се осъществи, а през март 2022 г. Божков потвърди, че е дал сведения пред полицията по разследването, по което бяха арестувани тримата от ГЕРБ. Божков тогава посочи, че е дал пред полицията имената и на други хора - Кирил Домусчиев, бившия министър на правосъдието Данаил Кирилов и на бившия вицепремиер Валери Симеонов. Бизнесменът потвърди и че Европейската прокуратура също го е разпитвала, като е задавала въпроси писмено, на които той също писмено е отговарял.

Тогава той коментира и че европейските съдебни власти са го открили, а българските не можели дори да го разпитат дистанционно.

От прокуратурата изпратиха искане до ОАЕ за разпит чрез видеоконферентна връзка на Божков, но без отговор. Държавното обвинение изпрати това искане близо две години след като започна разследванията срещу Божков и след като повтаряше, че той трябва да се яви лично.

През февруари 2023 г. прокуратурата съобщи, че на обвиняемия Божков е дадена възможност да се яви доброволно пред българските разследващи органи и да се възползва пълноценно от всичките си права по българското законодателство, включително да даде обяснения по делото, по което е свидетел. На Божков бяха посочени 34 дати за явяване пред органите на досъдебното производство в България.

През юни 2021 г. Божков бе санкциониран от глобалния закон "Магнитски". Година и половина по-късно (февруари 2023 г.) Горанов също бе санкциониран. Преди няколко месеца, през юни, Горанов призова Божков да се върне в България и да даде показания или да го направи

Снимки: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Как се развиват делата за клевета в Народния театър

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com