Цацаров не вижда вина в прокуратурата за Христо Бисеров, препраща към съда (ВИДЕО)

1935
Цацаров не вижда вина в прокуратурата за Христо Бисеров, препраща към съда (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Наказание срещу прокурора, който загуби делото срещу Христо Бисеров, няма да има. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров, визирайки прокурор Боряна Бецова. Името ѝ нашумя, след като тя отказа да заведе проверка за организирана престъпна група срещу Делян Пеевски, Цветан Василев и Николай Бареков, защото Пеевски „хипотетично не е извършил престъпление”.

Според Цацаров по делото с Бисеров имало „доказателствен дефицит”. Основанията защо се стигна до тази присъда – към съда, добави той пред Нова телевизия. И не се съгласи, че прокуратурата е използвана като бухалка, за да сплаши Бисеров да не говори, а не да го спасява.

Цацаров за Бат Сали: Естествено, не е спрял при знак на полицейски служители

Това е по-скоро демонстрация и съзнание за безнаказаност. Така главният прокурор Сотир Цацаров коментира случая с поискания имунитет на...

С какво трябва да се срамувам по делото КТБ? С това, което са изрекли сума хора пред медиите, получили пари от Цветан Василев? Европейските прокурори могат да поискат и ще получат всяко дело, увери Цацаров във връзка с проверката от страна на ЕС на прокуратурата ни. Главният прокурор каза в прав текст, че „шпиц команда в прокуратурата няма. Тя съществува само в нечия болна фантазия”. Той добави, че европейските прокурори първо поискали да видят делото „Борислав Гуцанов” и „Медузите”. Припомняме, че Гуцанов осъди България пред Европейския съд за правата на човека заради действията на полицията по времето на Цветан Цветанов.

Внимателно изчетох аргументите срещу Вежди Рашидов – вътре са имената на хора, които са искали десетина оставки досега, имена на хора, които не са свършили и една десета от това, което е направил Вежди Рашидов, имена на хора, които са близки до министър, седящ в Министерския съвет до Вежди Рашидов. Вътре има и подписи на собственици на бизнес медийна група и те най-много не ми изглеждат на място, подчерта Цацаров. Той не пропусна да каже, че медиите на Прокопиев принципно не са ласкателни към институцията прокуратура. На мен защо да ми е работа да знам дали Прокопиев е в Сингапур, а Пеевски - в Дубай, иронизира Цацаров.

Относно Александър Методиев-Бат Сали главният прокурор каза, че е „редно” да му се търси отговорност и за други скандали – незаконното енерго в Самоков, подозрения за купуване на гласове. Редно е, но прокуратурата не спира и пуска ток. Не сме орган, който може да изземе всички контролни функции на всички контролни органи в страната, подчерта Цацаров. По думите му „знакът и мерилото” например в случая с Волен Сидеров са наложени в съда, защото лидерът на „Атака” останал 2 часа в ареста, не 72.

По случая със следовател Иван Христов, който нашумя с предполагаема близка връзка с Димитър Желязков-Митьо Очите, Цацаров уточни, че Христов е „развивал лична стопанска дейност”, с неща, свързани с престъпления. Не може такъв човек да е едновременно и следовател, категоричен беше главният прокурор. Той още веднъж каза, че стрелбата в Слънчев бряг, при която пострада Очите и беше убит един от гардовете му, е част от гангстерска война. Попитан дали ще има обвинения и към хора на Очите, Цацаров отговори, че не иска да предрешава нещата и че бъдещето ще покаже.

Обрат в нагласите на прокурорите за нуждата от Механизма за сътрудничество на ЕК

Половината от прокурорите в България смятат, че е по-добре механизмът за сътрудничество и контрол на Европейската комисия (ЕК) да отпад...

Главният прокурор разкри и, че един от задържаните „уплътнявал времето си”, като продавал райски газ на туристите – 5 лева за вдишване. По думите му в Слънчев бряг има противоборство за всичко.

Относно т.нар. популярни каси главният прокурор изрази увереност, че прокуратурата ще си свърши работата. Според него трябва да се зададат два въпроси – да се попитат лицата, внесли суми в касите – дали имат договори? Вторият въпрос е доколко такива каси е възможно да функционират пред погледа на контролните органи, смята Цацаров. Той посочи, че на първо място трябва да се уточни как са използвани внесените пари.

За финал Цацаров обяви, че специализирана прокуратура за борба с корупцията по високите етажи по румънски модел може да съществува и в България, но ще трябва да си внася обвинителните актове в Букурещ. С ясното съзнание съм за дефицитите в МВР, в системата, но съм и с ясното съзнание за твърде големия брой оправдателни присъди, завърши главният прокурор.

ВИЖТЕ ВИДЕО

Цацаров посочи къде е най-голямата корупция в съдебната система

Къде в съдебната система има най-много корупция - най-вече в търговското право и търговското правосъдие. Това беше оценката, която даде...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com