Данаил Папазов: Това е терористичен акт, а ако влакът бе пътнически

25959
Снимки: БГНЕС

Това за мен е чист терористичен акт. Това е опит за убийство на двамата машинисти, каза транспортният министър Данаил Папазов, който заедно с директора на НКЖИ Милчо Ламбрев бяха на мястото на дерайлиралия влак, съобщи БГНЕС.

Късно снощи около 22.47 часа товарен влак дерайлира между гарите Яна и Мусачево. За щастие, няма пострадали при инцидента. От релсите са излезли локомотивът и седем вагона.

Представете си, ако това беше пътнически влак и вътре имаше 150-200 човека, какво ще да се случи, заяви транспортният министър. В същия дух той попита, ако вагоните бяха пълни. Това е газ, ако последва взрив, какво ще се случи, продължи още Папазов.

Двамата машинисти на товарния влак са добре. Милчо Ламбрев обясни, че машинистите са се разминали само с уплаха. "Хората са усетили какво се случва, но не са могли да реагират по най-бързия начин. Задържали са влака, но той въпреки всичко е излязъл от релсите", допълни той.

Композицията от 18 вагона преди три дни е заминала за гара Кремиковци, където цистерните са били разтоварени от горивото. Вечерта между петък и събота, когато тя се е връщала обратно, се оказва, че масово около мястото, където стана инцидента, е откраднато скреплението, което държи релсите към траверсите. Те са дървени. Така са откраднати около 150-180 метра от двете страни на този участък. При това положение се нарушава сигурността на железния път и релсите се избутват настрани, локомотивът пада и дерайлира заедно със седем вагона зад него. Ламбрев заяви, че ако цистерните били пълни, то не се знае какво е щяло да се случи. "Това за пореден път показва, че е крайно време тези актове, които нашите т.нар. "мургави братя", които не спират да ни крадат, да бъдат записани като терористични актове в НК", посочи директорът на НКЖИ и зададе риторичния въпрос какви последици щеше да има, ако беше пътнически влак.

Към момента, ако транспортна полиция залови крадците, взема им обяснения и те стоят 24 или 72 часа в ареста, и след това ги пускат, каза директорът на НКЖИ. Транспортният министър обясни, че промяната е много важен елемент от Наказателния кодекс. "Всички линейни обекти, които са в страната – мостове, жп линии, да се вземат мерки и да се впише в НК това като много тежко престъпление", каза Папазов. Той обясни, че такова предложение е било направено, но то не е включено в текстовете на новия НК - така, както са го предложили от транспортното министерство. Сега обаче, при поредния тежък инцидент, транспортният министър мисли, че е крайно време да се обърне внимание.

Пред машинистите е имало една опасност и това са стълбовете на контактната мрежа в района, посочи Милчо Ламбрев. Контактната мрежа е била премахната отново заради многото кражби. Влакът е успял да премине през единия стълб и не е стигнал до другия, който можел челно да се вреже в кабината на локомотива и да има жертви. "Пак Господ е с нас", заяви Ламбрев.

Предстои т.нар. спасителна операция, при която с кран ще се извадят дерайлиралите цистерни и локомотива. След това ще се възстанови линията. Цялата операция може би ще струва около 200-300 хиляди лева. От НКЖИ ще възстановят движението до няколко дни.

 

Кражба на релсите преобърнала влака между Яна и Мусачево

Двамата машинисти на товарния влак, който дерайлира късно вечерта между гарите Яна и Мусачево, са добре. Това каза Минчо Ламбрев, дир...

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com