Делото "Белене" срещу Румен Овчаров е прекратено по давност

3587
Делото "Белене" срещу Румен Овчаров е прекратено по давност
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата е прекратила делото "Белене" срещу бившия енергиен министър Румен Овчаров заради изтекла давност. Това каза пред "Сега" адвокатът на Овчаров Васил Василев. През декември Василев е атакувал в съда постановлението за прекратяване на делото спрямо Овчаров, тъй като оспорва основанието за прекратяване и иска съдът да постанови, че липсва престъпление, а не, че е изтекла давността за наказателното преследване на клиента му.

Обвинителният акт срещу бившите министри Румен Овчаров и Петър Димитров, както и бившите шефове на НЕК Мардик Папазян и Любомир Велков, написан от Боряна Бецова от Софийската градска прокуратура, беше внесен в спецсъда през февруари м.г. Тогава се разбра, че някак си от разследването е изпаднал човекът на ГЕРБ Делян Добрев, също бивш министър. Прокуратурата обясни, че той няма обвинение, срещу него са отделени материали, но за тях тогава нищо повече не се чу.  

"Булгаргаз" опроверга ГЕРБ за тайна сделка с огромно количество газ

Не отговаря на истината информацията за продадени вчера 60 000 мегаватчаса природен газ на определени фирми. Това заявиха от държавната...

През 2016 г. прокуратурата обяви, че е привлякла като обвиняеми за безстопанственост около проекта "АЕЦ Белене" трима бивши министри - Делян Добрев, Румен Овчаров и Петър Димитров, както и двамата бивши изпълнителни директори на НЕК. Обвинението изчисляваше щетите за над половин милиард лева.  

За Овчаров и Димитров прокуратурата твърди, че последователно като министри на икономиката и енергетиката през 2006 - 2007 г. не са упражнили достатъчен контрол върху работата на Велков и Папазян, на които било възложено управлението и разпореждането на обществено имущество, при сключване на споразумение и на рамков договор и от това са последвали значителни щети за НЕК. Тези деяния са квалифицирани от прокурора като безстопанственост.  

През лятото обаче спецсъдът върна делото на прокуратурата, защото откри куп пропуски в обвинителния акт.Във върнатия обвинителен акт обаче няма каквото и да било описание на конкретни действия на обвиняемия Румен Овчаров, чрез които прокуратурата приема, той да е осъществил безстопанственост, определи съдът. Цитирани са само законови норми и е декларирано, че Овчаров е извършил престъпление. "Тази непълнота в обстоятелствената част на обвинителния акт не се преодолява от твърденията на прокурора, чрез които описва различните етапи, през които е преминал проектът АЕЦ "Белене" от началото на 70-те години на ХХ век до 28 март 2012 г., тъй като в хронологията на посочените там събития отново липсва посочване на конкретна роля на Овчаров в тях", обясни съдът.  

Прокуратурата не е посочила дори минимална конкретика и това пречи да се разбере за какво е обвинен Овчаров и срещу какво да се защитава.  

Румен Овчаров за „Булгаргаз“: Това, което критикуват управляващите, сега го правят в по-големи мащаби

„Това, за което управляващите критикуваха „Булгаргаз“, сега го правят същото, но в още по-големи мащаби“, каза ...

Давността на разследването срещу Димитров изтича тази година.След връщането на делото на спецпрокуратурата, разследването срещу Делян Добрев още не е приключило и предстоят още някои следствени действия, обясни пред "Сега" говорителят на спецобвинението Христо Кръстев. Прокуратурата отказа да коментира другата част от делото - срещу Овчаров и останалите, тъй като то се намира в съда в момента и това можело да се изтълкува като опит за влияние върху предстоящото му решение.

Още: Богомил Манчев: Или строим държавна АЕЦ "Белене", или плащаме неустойки

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Подхвърлила на полицаите две по 20лв.: Задържаха украинка в Слънчев бряг

Обвинените в контрабанда посещавали Рашков в МВР, Коцев скрил за часовника си

Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста

Повдигнаха още едно обвинение на Петя Банкова

Разбиха тото пункт в Благоевград

Мъж се е барикадирал в жилището си в кв. "Гео Милев" в София

23-годишен преби свой съсед във Велинград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com