Една година след инцидента с малката Никол трети опит Емилия Ковачева да застане пред съда

995
Една година след инцидента с малката Никол трети опит Емилия Ковачева да застане пред съда
Снимка: БГНЕС

Състав на Софийския градски съд (СГС) ще направи трети опит да даде ход по същество на делото срещу акушерката Емилия Ковачева.

Днес се навършва точно една година от нощното дежурство, по време на което Ковачева преби почти 4-дневната тогава Никол, припомня БНР.

Отложиха делото срещу акушерката Емилия Ковачева

Съдът не даде ход на делото срещу акушерката Емилия Ковачева, обвинена в нанасяне на побой на новородено. Началото на процеса бе отло...

Всички отлагания на делото досега бяха по искане на Емилия Ковачева и защатата й. Адвокат Владислав Янев твърди, че тя е зле и не може да участва пълноценно в процеса. На миналото заседание съдия Владимир Астарджиев назначи съдебно - психиатрична експертиза, която трябва да установи душевното състояние на акушерката.

"Не може да мисли, не може да спи, непрекъснато я боли главата. Представили сме медицински диагнози, които аз не мога да ви разясня, защото не съм специалист, но не е добре жената", заяви адвокат Янев.

Прокурорът Николай Христов обаче не бе съгласен напълно. "В тези документи, между другото не пишеше нищо смущаващо, според моите виждания - тревожност, напрегнатост, безсъние, което, лично според мен, не може да се приравни на невменяемост", каза той.

Двамата остават на противоположни позиции за доказателства, уличаващи именно Емилия Ковачева в побоя над Никол. Владислав Янев твърди, че те не са категорични и обвинява прокуратурата в предубеденост. От държавното обвинение пък твърдят, че защитникът нарочно бави делото.

Емилия Ковачева: Не чувствам вина, не съм била бебетата

"Не чувствам вина, защото не съм била бебета". Това заяви акушерката Емилия Ковачева, която се изправя пред съда на Бабинден. Акушеркат...

Малката Никол е родена на 14 април 2015 г. в болница "Софиямед" без усложнения, здраво и доносено дете. На 17 април Ковачева е била дневна смяна, като дежурен акушер, продължила е работата си и в нощната смяна – на 17-и срещу 18-и в същата болница. На 18 април около 2.00 часа дежурната акушерка е започнала да нанася множество удари с ръце и със стъклено шише за хранене по главата и тялото на бебето. Опитвала се е да задуши детето, като е притискала с ръце врата му. В резултат на тези действия е причинила тежка мозъчно - черепна травма на детето, представляващо постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота. На 18 април сутринта дежурният лекар акушер – гинеколог е установил понижен тонус на детето и е назначил изследвания и лечение. По-късно същият ден е установено влошаване на състоянието на бебето - понижен мускулен тонус на горните крайници, висока температура, болезнен плач и данни за оток на главата. Веднага след това новороденото е преведено за продължаване на лечението в болница "Токуда" – София.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Крими