Екстрадираха в САЩ българка - шеф на отдел в схемата на Ружа Игнатова

12793
Екстрадираха в САЩ българка - шеф на отдел в схемата на Ружа Игнатова
Снимка: OneCoin.eu

Българката Ирина Дилкинска е била екстрадирана в САЩ от властите ни на 20 март, а там ѝ е повдигнато обвинение във връзка с криптоизмамата OneCoin. В основата на схемата стои „криптокралицата“ Ружа Игнатова, която изчезна безследно през 2017 г. и има съмнения, че е мъртва.

Новината става ясна от прессъобщение на американското министерство на правосъдието, цитирано от БТА. Справка в сайта на ведомството показва, че Дилкинска е обвинена в заговор за извършване на измама и в заговор за пране на пари. Всяко от обвиненията може да ѝ донесе максимална присъда от 20 г. затвор, т.е. общо 40 г. зад решетките.

ФБР подозира, че "криптокралицата" Ружа Игнатова си е направила пластична операция

Ружа Игнатова е един от 10-те най-издирвани бегълци от ФБР, заедно с обвинени лидери на банди и убийци, и е единствената жена в този сп...

Прокурорът Деймиън Уилямс заявява, че Дилкинска - предполагаемият ръководител на отдели "Правен" и "Съответствие" на пирамидалната схема за криптовалута OneCoin - е извършила точно обратното на длъжността си. Твърди се, че е позволила на OneCoin да изпере милиони долари от незаконни приходи чрез фиктивни компании.

Даден е пример, че жената е помогнала на адвоката и съучастник в схемата Марк Скот да изпере 400 млн. долара. След ареста на Скот е унищожила уличаваща информация, твърдят прокурорите в САЩ.

Освен това, чрез създаването на кухи дружества, тя е спомогнала за запазване на имущество.

В съобщението се казва, че Дилкинска е била екстрадирана от България на 20 март и на следващия ден е трябвало да се яви пред американски магистрат - съдия Сара Нетбърн.

Близка до криптокралицата Ружа Игнатова пред Actualno: Целта ѝ не беше да измами света

На 25 октомври 2017 година самолет на Ryanair излита от летище София за гръцката столица Атина. На борда му е най-издирваната жена в св...

OneCoin е основана през 2014 г. от "криптокралицата" Ружа Игнатова и Карл Себастиан Грийнууд, последният от които се призна за виновен по многобройните обвинения, повдигнати срещу него през декември 2022 г. Грозят го до 60 години затвор.

Игнатова обаче успя да се измъкне от правоприлагащите органи, като изчезна през октомври 2017 г. след полет до Гърция само 15 дни след издаването на федерална заповед за ареста ѝ. Има сериозни данни, че тя не е между живите и е убита още през 2018 година на яхта в Йонийско море - това твърди сайтът за разследваща журналистика Bird.bg, като се позовава на справки, намерени сред документи със статут на веществени доказателства (ВДС) по делото за убийството на бившия ръководител на "Криминална полиция" във Второ РПУ Любомир Иванов. Всичко това е намерено в каса в дома на убития Иванов, твърди Bird. Прокуратурата не приема въпросните справки като доказателство, защото не ги счита за документи – нямали подпис и печат.

През юни 2022 г. Игнатова бе включена в списъка на десетте най-издирвани лица на ФБР. За всяка информация, която би довела до ареста ѝ, се предлага награда от 100 000 долара.

OneCoin е разобличена като измама още през 2015 г. Това е една от най-големите известни пирамидни схеми. ФБР оценява измамата на 4 млрд. долара.

В търсене на "криптокралицата": Гръцките полицейски сили са провели операция по залавянето на Ружа Игнатова

В Гърция се е провела операция за арестуването на издирваната от ФБР, Европол и Интерпол българка Ружа Игнатова, съобщава гръцкото изда...

ОЩЕ: В свят като на Nexo: Криптовалута, криптобанка, блокчейн - що е то? (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com