Градският прокурор на София и Петьо Еврото: Показания какво става зад кулисите

5417
Градският прокурор на София и Петьо Еврото: Показания какво става зад кулисите
Снимка: БГНЕС

Отказът на градския прокурор на София Илиана Кирилова да се яви в парламента на изслушване пред временната комисия по случая "Нотариуса" предизвика сериозно внимание – поне от тези, които все още внимават в блатото на българската политика, а не останаха много.

Защо? Най-обсъжданото е дали не иска да отговоря на въпроси, свързани с Петьо Еврото (Петър Петров, бивш ръководител на Столичното следствие). Такъв въпрос декларира, че е щял да ѝ зададе депутатът от ПП-ДБ Настимир Ананиев: Неудобни въпроси към прокурора на София за Нотариуса: Настимир Ананиев пита

Официални признания: Връзките между Кирилова и Еврото

Именно заради това неправителствената организация Антикорупционен фонд публикува показания на Кирилова, взети от пряко подчинения ѝ прокурор Йордан Петров и следовател от Следствения отдел на СГП. Той се случва в рамките на досъдебното производство, иззето по компетентност от Софийска районна прокуратура (СРП) като съдържащо евентуални данни за престъпления, извършени от магистрати, в това число и самата Кирилова, за които свидетели твърдят свързаност с Петьо Петров. Показанията на Кирилова са събрани в рамките на 11 страници – те са взети след прословутата пресконференция, на която Иван Гешев скъса оставката си като главен прокурор. Това не го спаси и той стана първият главен прокурор в историята на България след падането на комунизма, който не довършва мандата си – самата Кирилова казва, че го е посъветвала да си подаде оставката и заявява нещо друго интересно: "В последната година и половина често сме имали остри спорове с г-н Гешев по отношение на самосезирания по информация в различни сайтове, като тя се изнасяше предимно от ПИК и впоследствие други сайтове като "Афера", "Народ", "Лупа". Кирилова добавя и лична позиция, че това не ѝ е харесвало: Гешев скъса публично оставката си: Не ме е страх (ВИДЕО)

От казаното от нея става ясно, че тя се познава с Петров още от 1997 година и че заради тежка раздяла с първата си жена и дъщеря му той почнал да пие, което му се отразило психически. По-важното – Кирилова разказва за вътрешна среща в системата на прокуратурата, на която Гешев е заявил на сегашния и.д. главен прокурор Борислав Сарафов, че писмото, с което е бил призован да си даде оставката (иначе натискам копчето "ентър") е от Петьо Еврото. Тя твърди и, че Гешев е пуснал записи на разговори с Десислава Атанасова (тогава председател на парламентарната група на ГЕРБ) и Севделина Арнаудова (пиар на Бойко Борисов), в които ги питал защо се случва всичко това – двете му казали, че не знаят: Десислава Атанасова: Аз бях жената, на която се обади г-н Гешев по телефона

Важен детайл, споделен от Кирилова, е как през последните си дни в съдебната система Петров ѝ представил приятелката си Любена, която довел в сградата на следствието, изрично подчертават от АКФ, визирайки сагата "Осемте джуджета". Любена е бившата съпруга на Петров (Еврото) – тя вече говори пред АКФ, а Кирилова изказва мнение, че Любена си падала по екстремния живот – високи скорости и оръжие. Кирилова казва и друго – че ресторант „Осемте джуджета“ бил на майката на Любена: "Тържище на бъдеще": Бившата жена на Петьо Еврото за "Осемте джуджета" (ВИДЕО)

Спомен за Петров и КТБ

АКФ обръща внимание и на друг важен детайл – че Кирилова е била следовател, назначена за ръководител на Сектор 01 лично от Еврото и е работила по делото КТБ, като сама казва, че в кабинета на Еврото се водили "голяма част" от разпитите - от "следователите". Самата Кирилова изрично твърди, че Петров никога не ѝ предалагал постове. Разследването за КТБ вече е в съда, но обвинението беше изготвено на база анонимен според журналистическо разследване сигнал (публикация на в. "Капитал"), в който като имащи съпричастност за фалита на банката не се посочват хора като Делян Пеевски. В продължение на два месеца следовател по делото, след случаен избор, е лично Петьо Петров. Той си прави самоотвод, с основание, че имал банкови карти от КТБ.

Пълният протокол от показанията на Кирилова е публикуван на сайта на АКФ!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com