И според съда - главният архитект на Шабла помага на сина да строи на брега на морето

1780
И според съда - главният архитект на Шабла помага на сина да строи на брега на морето
Снимка: iStock/Guliver

Административен съд – Добрич потвърди частично решение на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), с което е установен конфликт на интереси по отношение на главния архитект на Община Шабла, съобщават от Антикорупционната комисия.

Производството за установяване на конфликт на интереси е започнало въз основа на репортаж на Нова телевизия и публикация на Асоциация на парковете в България в социалните мрежи. В материалите се твърди, че синът на главния архитект на Община Шабла строи обект на скалите на морския бряг в село Тюленово. В хода на проверката на КПКОНПИ е установено, че през 2013 г. арх. Нейкова е издала разрешение за строеж на двуетажна жилищна сграда в Тюленово. През 2016 г. имотът е продаден на нейния син – Иван Нейков. На 02.01.2019 г., след съответна молба, още същия ден, главният архитект на община Шабла е презаверила издаденото през 2013 г. разрешение за строеж, вече с титуляр нейния син, по отношение на срока на завършване на строителството. На 26.08.2019 г. Нейкова е допълнила разрешението за строеж, съгласно представен от сина ѝ проект за промяна на инвестиционните намерения, като общо разгърната застроена площ на сградата е увеличена спрямо първоначалните параметри. На 01.06.2020 г. КПКОНПИ е приела решение за установяване на конфликт на интереси.

Скалният мост в землището на село Тюленово вече е природна забележителност

Скалният мост в землището на село Тюленово, община Шабла (област Добрич) е обявен за природна забележителност, със заповед на министъра...

На арх. Татяна Нейкова са наложени две глоби в общ размер от 10 000 лв. Тя е обжалвала приетото решение на комисията пред Административен съд – Добрич.

Според съда, безспорно е установено, че е налице конфликт на интереси по отношение на действията на главния архитект по издаване на заповедта за корекции на обема на разрешеното строителство. Съдът приема, че тя е била длъжна, съобразно професионалната си компетентност, да провери дали така представеният инвестиционен проект съответства на подробния устройствен план на общината. Вместо да си направи самоотвод в конкретния случай, арх. Нейкова е извършила контролни действия по отношение на свързано с нея лице – нейният син, което води до съмнения за предимство на свързаното с нея лице по смисъла на ЗПКОНПИ. Самото издаване на заповед в полза на сина на главния архитект поражда основателни съмнения, че публичната длъжност се упражнява не в интерес на общината и гражданите, а в личен интерес, посочва съдът.

Не са приети възраженията на арх. Нейкова, че в общината няма друго длъжностно лице, което да извърши исканата услуга. Магистратите посочват, че това не е основание за нарушаване на законовите разпоредби по отношение на конфликта на интереси. "Нарушението не може да се квалифицира като маловажно, тъй като засяга обществени отношения, свързани с упражняването на контрол върху разрешеното в непосредствена близост до морския бряг строителство, а също допринася и за загубата на доверие у гражданите в дейността на общинската администрация, тъй като е станало публично известно", пишат в мотивите си административните съдии.

Съдиите не приемат решението на КПКОНПИ, че е налице конфликт на интереси по отношение на презаверяването на документите, с които се иска удължаване на срока за строителство. Като се позовават на разпоредби от Закона за устройство на територията /ЗУТ/, магистратите изтъкват, че арх. Нейкова е извършила административна услуга, която се дължи на гражданите и в случая длъжностното лице няма право на преценка по целесъобразност, а единствено законово задължение да я извърши.

Главният архитект на Шабла е в конфликт на интереси, глобиха я с 10 000 лв.

Главният архитект на Община Шабла Татяна Нейкова е упражнила правомощия като главен архитект в интерес на своя син, съобщиха от Антико...

Решението на Административен съд – Добрич не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Подхвърлила на полицаите две по 20лв.: Задържаха украинка в Слънчев бряг

Обвинените в контрабанда посещавали Рашков в МВР, Коцев скрил за часовника си

Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста

Повдигнаха още едно обвинение на Петя Банкова

Разбиха тото пункт в Благоевград

Мъж се е барикадирал в жилището си в кв. "Гео Милев" в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com