Има уволнени и наказани полицаи заради протеста срещу БФС (ВИДЕО)

6725
Има уволнени и наказани полицаи заради протеста срещу БФС (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

"Към днешна дата са образувани дисциплинарни производства срещу трима полицейски служители за превишаване на полицейските правомощия и същите към момента са отстранени от длъжност. Срещу други двама полицейски служители тече проверка, с която ще се определи тяхната степен на виновност". Новината обяви шефът на СДВР Любомир Николов по време на изявление в МВР. 

Стана ясно, че отстранените полицейски служители са един командир на отделение и двама старши комисари. 

"В хода на проверката се установяват и други служители, които евентуално ще понесат отговорност за действията си", посочи Николов. ОЩЕ: Полицаят може да бие, а хората в кафенето не са въоръжени и не могат да отвърнат

Шефът на СДВР добави, че дисциплинарната проверка е назначена на 17 ноември и в рамките на по-малко от 48 часа е установено от комисията, че петима полицейски служители извършват нарушение на служебната дисциплина. ОЩЕ: Пеевски защити вътрешния министър: Другия път Денков да влезе в гангстерската битка на улицата

Още проверки

МВР съобщиха, че освен вътрешноведомствената проверката на СДВР, има такава със заповед на министъра извършват Дирекция "Инспекторат" и Главна дирекция "Национална полиция. 

Калин Стоянов подчерта, че не толерира и не приема никакви форми на насилие както върху мирните граждани, така и върху полицаите. ОЩЕ: Борисов: Ако вътрешният министър подаде оставка - да си ходи и Денков (ВИДЕО)

"Всеки, който е допуснал порява на насилие във вечерта на протестите, независимо дали е част от протестиращите или полицаите, ще бъде разследван и ще си понесе съответната отговорност. В това никой не трябва да се съмнява. Разпоредил съм ускорени вътрешни проверки. Трябва системна работа на психолози с полицаите, за да не се допускат подобни случаи. Те са под огромно напрежение. Аз съм на 100% с премиера Денков за обстоен анализ  на отделните случаи на насилие по време на протеста срещу БФС и съм го заявил още от самото начало", посочи министърът. 

Калин Стоянов защити съвестните служители на МВР

Той изрази категоричното си несъгласие работата на министерството да бъде поставяна под общ знаменател заради единични слуачи, в които е имало превишаване на правомощията.

"Затова поздравявам всички служители на МВР, които съвестно и отговорно си свършиха работата в деня на протеста срещу ръководството на БФС.  Перфектно се справихте. За по-малко от два часа успяхте да овладеете тази брутална и невиждана вандалска агресия", заяви министърът. 

Калин Стоянов посочи, че служителите на реда са били плюти, обиждани, удряни с камъни, срещу тях са хвърляни бомбички и въпреки всички провокации, са се справили. ОЩЕ: След протестите: Уволнение на министър в МВР, Денков сезира УЕФА и ФИФА за мача (ВИДЕО)

"Присъствието ни тук пред вас не е повод за гордост, затова че няколко антигерои, маскари, изместиха смисъла и каузата на протеста срещу БФС", смята главният секретар на МВР Живко Коцев.

"Ние сме си направили първоначалните оценки, бързо идентифицирахме полицейските служители, които своеволно са си позволили да упражнят агресия върху мирни, цивилни граждани, които не са свързани с протестните действия", добави главният секретар на МВР. Той призова да не се противопоставят обществото и полицията. 

Политически натиск в МВР?

Макар и изявлението да бе свързано с протестите срещу БФС, министърът коментира и твърденията от последните дни, че върху него е оказван натиск. Припомняме, че за това пръв заговори председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски. Вчера по темата премиерът Денков отбеляза, че Петков никога не е казвал на вътрешния министър дали трябва да спечели една партия или друга - не. 

"Благодаря на премиера, който във вчерашния ден потвърди, че лидер на политическа партия, е правил опити да кадрува в МВР, но аз не съм го допуснал. Смятам, че е недопустимо някой да се меси политически в работата на МВР както направи г-н Кирил Петков", бяха думите на Калин Стоянов.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Бившият шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев загуби дело срещу Ивайло Мирчев

Тролей и автомобил се удариха в София, има пострадала (СНИМКИ)

Отмениха домашния арест на Васил Божков

18-годишна шофьорка блъсна две деца в Сопот, едното е с опасност за живота

Огромно задръстване заради катастрофа край Пловдив

Пиян полицай катастрофира във Велико Търново

Бургаските митничари задържаха контрабандно оборудване за яхта

Граничари хванаха големи количества контрабандни цигари на Лесово (СНИМКИ)

Полицията иззе незаконно оръжие от дома на пловдивчанин

Опит за подкуп: Мъж поиска полицаите "да си затворят очите" срещу 50 лева

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com