Янаки Стоилов: Не съм искал информация за неправомерни действия на лица от списъка „Магнитски”

3337
Янаки Стоилов: Не съм искал информация за неправомерни действия на лица от списъка „Магнитски”
Снимка: БГНЕС

Комуникирал съм с ръководителя в съдебната власт по въпроси, по които е необходимо да притежаваме информация, като един от примерите е изискването и молбата, която съм отправил към главния прокурор за данни отнасящи се до дейността на специализираното правосъдие и спецпрокуратурата

Това заяви служебният правосъден министър Янаки Стоилов по време на изслушването си в комисията „Магнитски”.

Не съм искал информация и съм се въздържал да отправям писма към главния прокурор за информация за разследвания по повод неправомерни действия на лица от списъка „Магнитски”, тъй като е вероятно да се даде отговорът, че прокуратурата не дължи информация по конкретни дела. Нямам фактически данни за такъв род досъдебни производства, добави Стоилов.

Българското законодателство съдържа норми, свързани с борбата срещу пране на пари и финансирането на тероризма. В него обаче няма изрична уредба по отношение на прилагането или неприлагането на санкции на трети държави срещу български физически или юридически лица, посочи той.

Димитър Радев: Неспазването на санкциите на САЩ може да има тежки последствия за банковата ни система

БНБ и търговските банки бяха добре подготвени за подобна ситуация като тази със списъка „Магнитски”. Превантивните мерки,...

По думите на Стоилов това е накарало Министерският съвет да приеме решение на 4 юни, което засяга над 100 физически и юридически лица, за да се предприемат някакви действия по повод на предшестващото решение на американските финансови власти.

Има случаи на обжалване, но те са били в "тесен" аспект. Най-вече от предварителното изпълнение на такива актове. "Но то предварително изпълнение не е налагано, така че засега няма някаква развита практика от страна на Върховния административен съд", уточни Стоилов.

В рамките на своята компетентност Министерството на правосъдието, координирано с Министерството на финансите, е инициирало създаването на работна група, включваща представители на двете ведомства, на НАП, БНБ, МФ, която да изготви проект на закон с работно наименование - Проект за Закон за защита на извънтериториалните последици от санкционното законодателство на трети страни. Според Стоилов това е трудно да бъде направено чрез промени в отделни действащи закони.

Затова той е на мнение, че трябва да се обсъди създаването на един такъв общ механизъм, защото това е прецедент в българската правна система от самото й съществуване до момента. Служебният правосъден министър изтъкна, че не трябва да се реагира "автоматично", а да се създаде някакъв нормативен ред, който поне частично да създаде предвидимост и може да обхване такива случаи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Подхвърлила на полицаите две по 20лв.: Задържаха украинка в Слънчев бряг

Обвинените в контрабанда посещавали Рашков в МВР, Коцев скрил за часовника си

Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста

Повдигнаха още едно обвинение на Петя Банкова

Разбиха тото пункт в Благоевград

Мъж се е барикадирал в жилището си в кв. "Гео Милев" в София

23-годишен преби свой съсед във Велинград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com