Как да предпазим децата си от кибертормоз: Съвети от експерт

700
Как да предпазим децата си от кибертормоз: Съвети от експерт
Снимка: iStock

През изминалата година е отчетен голям ръст на онлайн злоупотребите над деца. Онлайн тормозът се осъществява чрез снимки и съобщения. В 95% от случаите се касае за онлайн сексуални посегателства от възрастни срещу деца, коментира Антоанета Василева от Центъра за безопасен интернет пред Euronews Bulgaria.

Данните са притеснителни – 100% ръст спрямо 2022 година. 46 359 деца са подложени на онлайн тормоз, като за 2022 случаите са 23 080.

Бетина Михайлова разговаря с психолог по темата, който пояснява, че е важно родителите да разговарят с децата си. По данни от началото на февруари миналата година 59% от децата у нас са изпитвали кибертормоз, а около 12% крият. Психологът казва, че семейната среда е от голямо значение и за жертвите, и за насилниците, а пораждането на онлайн агресия се корени на семейни проблеми.

Още: Психолог: На фона на насилието се губи усещането за добро и зло

Антоанета Василева от Центъра за безопасен интернет констатира, че децата са уязвими към измами – пращане на пари, както и голи снимки. Обикновено възрастните извършители намират децата в социалните мрежи и игрите и “ги извеждат и ги пренасят в по сигурно за тях място” – вайбър, който е криптиран, там комуникацията е трудна за проследяване и децата сами трябва да събират доказателство за тормоза.

Най-често възрастните се представят за деца. Започват лежерен разговор - как си, как мина денят... Не след дълго се стига до разговор за секс – другата страна праща гола снимка, която е много вероятно да не е негова и съответно моли и той да получи снимка с лека дреха, после по бельо, без бельо. “Децата на възраст 12-14 години са много склонни, заради възрастта си да правят голи снимки,” коментира експертът. Тази склонност се използва от педофилите и трафикантите, които също ползват социални мрежи.

Тормозът започва, когато отсрещния започне да изнудва детето, че ако не прави секс пред камера или не прати още голи снимки, ще разпространи изпратените досега неща в интернет или сред приятелите му. Случва се и да искат пари. Проследяването е работа на полицията - на дирекция „Киберпрестъпност“. Стремежът съответно е да се открият тези деца и да се каже на родителите. „Киберпрестъпност“ миналата година правят няколко успешни операции. 

Василева информира, че общуването с непознати в интернет е опасно, колкото това на улицата толкова. Децата обаче се чувстват в безопасност в интернет. Тя твърди, че е много важно родителите да задават правилните въпроси. Разговорът с децата е много заобиколен. Кои игри играе защо се кара с децата.

Още: Детски психолог: Учениците се забавляват от сигналите за бомби

Сигнал може да бъде подаден на националната линия 124 123, а през събота и неделя – по чат или имейл, като отговорът е до няколко часа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Младеж получи солена глоба за опасно шофиране в Перник

13-годишно момиче се изгуби в планината - ето кой го спаси

По аферата "Митници": Оставиха в ареста Марин Димитров

Поради липса на престъпление: Прекратиха делото срещу прокурор Сулев

Домашен арест за Габриела Славова, обвинена в убийството на съпруга си

Марин Димитров обжалва решението за ареста си по аферата "Митници"

Слави Трифонов губи дело срещу бившия си съпартиец Радостин Василев

Заключил жена си и детето си: Полицията в Благоевград задържа мъжа

Събраха се в центъра и се биха: Петима са в ареста в Самоковско

Задържаха мъж в София за фалшива бомбена заплаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com