БГНЕС: "Мъртвият" Петьо Еврото се сети за корупция в "Осемте джуджета", прати писмо до Кьовеши

6333
БГНЕС: "Мъртвият" Петьо Еврото се сети за корупция в "Осемте джуджета", прати писмо до Кьовеши
Снимка: БГНЕС

Бившият следовател Петьо Петров, по-известен като Пепи Еврото, е изпратил писмо до ръководителя на европейската прокуратура Лаура Кьовеши. Новината съобщава БГНЕС на своя сайт, като уточнява, че то е адресирано и до и.д. главен прокурор Борислав Сарафов, Софийска градска прокуратура, КПКОНПИ и парламентарната комисия за борба с корупцията.

Петров, за когото по-рано тази година се появи информация, че е починал в Дубай, твърди в писмото си за корупция и месечни подкупи, като замесва и името на българския европейски прокурор Теодора Георгиева.

Схемата според Пепи Еврото

Според бившия следовател корупционната схема е продължила 4 години - от 2019 до 2023 година, като по думите му Георгиева е взимала парите да оказва влияние върху разследвания и изнудване на разследваните.

В писмото си той твърди, че всеки месец е давал по 10 хил. лева на Теодора Георгиева лично. Парите били предавани във ВИП залата на ресторант "Осемте джуджета".

Парите осигурявал лично той, а му помагал Кристиян Георгиев Христов. Христов е сочен за дясната ръка и "момче за всичко" на Петров, той бе задържан през юни тази година минути преди да даде пресконференция в БТА в защита на Еврото. След това получи обвинение от Софийска районна прокуратура, че незаконно е записвал разговори на бившия следовател с негови гости в ресторанта. Още: Жената на Петьо Еврото: Този не го познавам (ВИДЕО)

"След като Георгиева стана европейски прокурор и започна да отсъства от страната често, парите ѝ се даваха, когато се прибереше в България на удобни за нея места. В замяна на това Теодора Георгиева имаше ангажимент да оказва влияние конкретни досъдебни производства да се приключват според моите указания, с оглед на това, че по този начин можех да договарям големи суми от лицата, спрямо които се водеха досъдебни производства. С две думи, трябваше да се контролира българският офис на Европейската прокуратура и по този начин да се изкарват големи суми пари", пише Петьо Петров до Кьовеши.

Пепи Еврото, Лаура Кьовеши, писмо

Еврото споделя, че се страхува за живота си и че може да бъде убит при завръщането си в България. Бил обаче готов да даде показания пред прокурор по скандалните разкрития за корупция.

Казусът "Осемте джуджета"

Припомняме, че Петров е основно действащо лице в скандала "Осемте джуджета", разкрит от "Антикорупционен фонд". В разследването е разказана историята на бизнесмена Илия Златанов, собственик на дупнишката фирма за производство на асансьори "Изамет". Той твърди, че заради конфликт със сина си потърсил помощта на бившия следовател и настоящ адвокат Петьо Еврото. В резултат срещу сина му било образувано дело, а при претърсванията от него и съпругата му били иззети около 35 кг злато и над 500 хил. евро. И парите, и ценностите впоследствие се озовали у Петров. Още: "Сарафов много пъти бе проводник на интересите на Петьо Еврото": Снежанка от "Осемте джуджета" (ВИДЕО)

Върху Златанов започва натиск да се раздели с бизнеса си, асансьорният му завод в Дупница и базата му в София минават под охраната на "Делта Гард". Синът му Явор Златанов е арестуван по дело на спецпрокуратурата и заплашван. На бащата се обяснява, че синът му може да умре в ареста, тъй като има нужда от спешна помощ, а може да не бъде пратена такава. Златанов-старши разказва, че за образуване на делото срещу сина му съдействали висши прокурори, с които Петров бил близък.  

В крайна сметка съдът отсъжда в полза на Златанов на чисто техническо основание – няма как Кристиян и компания да заличат Явор Златанов като управител през 2020, доколкото това се е случило още през 2017 – и е потвърдено с влязъл-в-сила съдебен акт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пострадали след челен удар между бус и тир край Ботевград

Гръцки съд оневини българин, заплашен от 224 години затвор

Служители на ГДБОП задържаха двама при спецакция в София

Двама мъже откраднаха части от фонтана във Варна

Ограбиха параклис в кърджалийско село

Сестрата на убития Пейо Пеев: Страхуваме се за физическата сигурност на децата, ако се видят с майката

МВР откри телефонна линия за изборни сигнали

"Изпратих кукла, видях прегазено коте": Говори бащата на едно от децата, прегазени в Сопот

Доживотен затвор за мъж, убил бившата си съпруга по мъчителен начин

Иззеха старинна чаша от частен дом в Кърджали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com