Кой е Алексей Петров?

6620
Кой е Алексей Петров?
Снимка: БГНЕС

Тази сутрин стана ясно, че е извършен опит за атентат срещу Алексей Петров, бивш служител на Специализирания отряд за борба с тероризма. Петров е бивша барета, съветник в ДАНС и  подсъдим по делото "Октопод".

Това не е първият опит за покушение срещу Алексей Петров, като първото такова беше през август 2002 г. Тогава по него беше стреляно пред басейна "Спартак" в София, а Петров беше в тежко състояние с огнестрелни рани в гърдите и бедрото.

Снаряд от стрелбата по Алексей Петров е заседнал в жилищна сграда

Изстрелът, насочен към офиса на Алексей Петров, е засегнал друга сграда. Предполага се, че може да има невзривени боеприпаси, но хората...

През 2008 г. името му беше огласено от тогавашния вътрешен министър Румен Петков като офицер на прикритие в ДАНС. Петров бе и съветник на бившия директор на ДАНС Петко Сертов. През 2009 г. той даде на тогавашния премиер Борисов документи с гриф "поверително" за корупция в кабинета на Сергей Станишев, като обяви, че прави това в качеството си на "лоялен гражданин". Именно заради тези документи Станишев е търсен от правосъдието, като делото още не може да тръгне. По него Станишев е заплашен от глоба - от 500 до 5000 лева.

На 10 февруари 2010 г. е задържан и обвинен за лидер на престъпната група „Октопод, занимавала се с рекет и изнудване. През октомври същата година е пуснат под домашен арест, а обвиненията са намалени до рекет и изнудване срещу 2 лица от 1998 и 2000 г.

През февруари 2014 г. специализираният съд взема решение за прекратяване на разследването по т. нар. „Голям Октопод“. Четири години след провеждането на операцията, прокуратурата не успява да събере необходимите доказателства, така че да бъдат повдигнати обвинения и делото да влезе в съда.

В края на миналия месец прокурорът Светлозар Костов си направи отвод от мегаделото "Октопод" с аргумента, че не се чувства безпристрастен.

Алексей Петров е бил мишената на стрелбата в София

Опит за атентат срещу Алексей Петров е бил извършен днес сутринта в столичния квартал "Кръстова вада", съобщи Нова телевизия. Било е ст...

Специализираният наказателен съд прие отвода му и прекрати, заради изтекла давност, едно от обвиненията срещу основния подсъдим в процеса, а именно Алексей Петров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com