Кой е мнимият търговец с трюфели с измама за милиони, за който прокуратурата говори?

22501
Кой е мнимият търговец с трюфели с измама за милиони, за който прокуратурата говори?
Снимка: iStock

47-годишният Иван Лулчев от Пазарджик изглежда е прихванатият от полиция и прокуратура и сочен за ръководител на организирана престъпна група за мнима търговия с гъби и трюфели. Документално в период от само 6 месеца е била реализирана търговия на стойност 50 милиона лева. Дължимото към държавата ДДС е 12 милиона лева.

Механизмът за данъчна измама е симулиране на продажби за доставка на гъби и трюфели чрез контролирани търговски дружества с профил на "липсващ търговец" и "буфер" с цел формиране на данъчен кредит и неправомерно възстановяване на ДДС от държавния бюджет в особено големи размери.   

От изказване на Живко Пенев - зам.-окръжен прокурор на Пазарджик и наблюдаващ прокурор по делото, стана ясно, че посоченият като ръководител на организираната престъпна група 47-годишен пазарджиклия с инициали И. Л. имал заложна къща.

Справка в Търговския регистър сочи, че само един човек отговаря на този профил в Пазарджик – и това е Иван Лулчев. Фирмата му се казва "Заложна къща Ива – 2010" ЕООД с капитал 10 лева. Оборотът ѝ за миналата година е бил 10 000 лева. Справка в данъчните регистри сочи, че тя има задължения към държавата за 9498 лв.

"Случката на пръв поглед е малко иронична. Оказа се, че България е страната на трюфелите. Разкритата организирана престъпна група се състои до момента от три лица, част от тях с мярка задържане под стража. Другият задържан е 55-годишен с инициали В. Д.", поясни Румен Попов, зам.-апелативен прокурор на Пловдив.

От прокуратурата съобщиха, че с цел упражняване на пряк контрол върху използваните за данъчната измама дружества ръководителят на групата бил назначаван за мениджър в тях. В. Д. заемал по-ниско йерархично ниво. Той бил вписан като собственик и управител на част от други буферни дружества. Предстои привличане към наказателна отговорност и на третия участник в  организираната престъпна група – Анастас Учкунов, който е осъществявал идентична дейност с тази на В. Д.

"Оказа се, че 63-ма души са достатъчни да наберат за 6 месеца диворастящи гъби, които не разпознават, натоварени в камионите един до друг. Разпитаните като свидетели берачи, които не разпознават дали е манатарка или мухоморка, а се оказват документално трюфели, за 6 месеца са набрали трюфели за 50 милиона лева", каза Попов.  

Той уточни, че само за месец юли държавата е ощетена с около 1 млн. лв. Всъщност двамата, които са в ареста, били задържани в момент, когато от банков клон в Пазарджик теглят сума от 380 000 лева.

"Парите са трансформирани в луксозни пари, имоти и други движими и недвижими вещи, които тепърва ще бъдат обект на разследване. Повдигнати са към момента 2 обвинения за пране на пари. На единия като ръководител на организирана престъпна група, а на другия - като участник. Обявени са за издирване множество лица", уточни Попов.

Той призова свидетелите на техните деяния да не се страхуват, тъй като двамата са заловени, а имало данни, че групата се занимава и с други тежки криминални деяния извън данъчните престъпления и изпирането на пари.

Зам.-апелативният прокурор заяви, че никой няма да бъде запалван, убиван, каквито данни за заплахи има по делото. "Прекалено дълго хората са се страхували. Очевидно е, че с бездействието на част от правоохранителните органи, с бездействието и съдействието на служители на фиска тази група е действала 2 години", допълни той. Според него без протекция всичко това не е било възможно.  

Според зам.-окръжния прокурор на Пазарджик Живко Пенев ръководителят на тази група е със задълбочени познания по създаване на данъчни документи, спомогнало ѝ да представя документооборот с невярно съдържание за фиктивни доставки на гъби и трюфели, вследствие на което се е достигнало до тежки накърнявания на фиска. Той посочи, че 60-мата "берачи" са малограмотни, фиктивно се водели на работа в дружествата.

"Цялата дейност по фиктивното им водене като работници е част от създаваната от ОПГ легенда, че контролираните от тях дружества извършват дейност. Съвсем формално са наемани бази, МПС и др. Никой не е брал гъби и трюфели", уточни Пенев.

Повечето дружества, които ползвали за буфери, или т.нар. липсващи търговци, са без материална, кадрова и финансова обезпеченост. Те доставяли фиктивна стока до дружества, които се занимават с търговия и износ на гъби и трюфели – от Пловдив, Пазарджик, Смолян, Благоевград.

"Издирваме няколко човека. Към настоящия момент са събрани достатъчно доказателства за 3-ма човека – двама са в ареста, на единия тепърва предстои повдигано обвинение", посочи зам.-окръжният прокурор на Пазарджик.

Извършени са над 20 претърсвания и обиски в различни области на страната. По случая са разпитани над 50 души и е събран значителен обем веществени доказателства.

Според него при всички положения щетата ще се окаже по-голяма, тъй като предстои да се изследват периоди и преди този от 2020-та до 2022-ра.

Справка на Actualno.com в Търговския и в Имотния регистър сочи, че Лулчев има пет фирми, регистриран е и като физическо лице, субект на Булстат. Всички, с изключение на една, в която са съсобственици, са без имоти.

Имотното състояние обаче на самия Лулчев като физическо лице е изключително богато и твърде динамично във времето. Той е налагал възбрани върху имоти, върху негови имоти са налагани възбрани. Купувал и продавал е множество земи, апартаменти, ниви и др. в Пазарджишко. Част от тях са дарени на децата им с Нина Лулчева – Дебора (17 г.) и Георги (13 г.).

Имотната му справка се състои от 47 страници.

Припомняме, че през 2013 г. неговият наемател в Мало Конаре Данаил Борисов бе арестуван като притежател на 5 дка марихуана. В оранжерията бяха открити 5 хиляди стръка канабис и около 150 кг полусуха марихуана. Борисов живеел от придобиването на фирми, повечето от които дължат десетки и стотици хиляди левове на държавата - НАП, НОИ, доставчищи и кредитори. Описан бе тогава като един от няколкото “професионални” бушони в региона, когото бизнесмени използват да се отърват от задълженията и фалиралите си компании. Впоследствие той бе и осъден.

Видно от Имотния регистър към днешна дата казусът със собствеността на имотите на Лулчев в Мало Конаре е решен тотално. Над 131 хиляди квадрата са продадени през 2018 година на 60-годишната Величка Ботина за сумата от 15 500 лева. Това прави цена от едва 12 стотинки на квадрат.

Останалата част от недвижимото имущество на Лулчев е възбранено от "ДСК Лизинг" и от частен съдебен изпълнител. Най-актуалните запори са от настоящата година.   

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Нападнаха човек в покрайнините на Пазарджик

Еврокомисията следи изкъсо случая със заплахите към съдия Цариградска

Разчленен и обгорен: Жестоко убийство край Ботевград

Жена от Костенец даде 5000 лева на ало измамници

Хванаха напушен трафикант с две кила марихуана

Калин Стоянов послъгва с видеа за инцидента с журналиста Димитър Стоянов (СНИМКИ)

Часове след тежката катастрофа: 18-годишен дрифтира в Пловдив

Като истински дявол: 70-годишен набоде с вила мъж и жена в Плевенско

Здравето на Иванчева се влошава, съдът не се трогва: Позиция на "Зелен Младост" (ВИДЕА и СНИМКИ)

Отложиха делото за бащинството на Велико Минков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com