Мигрантите, превозвани нелегално от полицай, платили общо над 12 хил. лв.

1686
Мигрантите, превозвани нелегално от полицай, платили общо над 12 хил. лв.
Снимка: БГНЕС

Нелегалните мигранти, които бяха открити в бус на АМ „Тракия“ с шофьор, който е служител на МВР, твърдят, че са платили на друго лице общо над 12 хиляди лева. Целта била да стигнат до Сърбия, а оттам да продължат пътя си към ЕС, съобщиха от прокуратурата в Пловдив.

Припомняме, че днес бяха задържани две лица, превозващи мигранти - в един и същ район на магистрала "Тракия". Не е ясно дали има връзка между двата случая.

Заловиха нелегални мигранти в Карлово

Заловиха 52 нелегални мигранти в Карлово, предава БНР. Те са открити в камион в района на търговска верига тази сутрин. Представили са ...

Водачът на единия бус е полицейски служител. Случаят е от 08:30 ч. на 4 януари, като превозното средство се е движело в посока София. Спряно е на 119-и км, край с. Бенковски. Бусът е управляван от 23-годишен водач с полицейска униформа. Установено е, че той е служител към специализирани полицейски сили от СДВР, град София. Мъжът е от Перник. От около 3 г. работи в полицията.

"След като е спрян бусът, е бил попитан какво превозва. Не е дал обяснения, но се е легитимирал със служебна карта, разчитайки вероятно, че ще отклони проверката. Установени са 31 мигранти в товарния автомобил, всички са на видима възраст между 20 и 30 г., само мъже. Те са в добро здравословно състояние. В момента текат техни разпити", твърдят от прокуратурата.

Те изнесоха информация от разследващия полицай - той е цитирал думи на мигрантите, че са дали около 4000 лири, или около 400 лева на човек (т.е. общо над 12 хиляди лева, бел. ред.) – на друго лице, за да бъдат превозени в страната. Натоварени са в района на Бургас, пътували са за Сърбия и е трябвало да бъдат оставени някъде в близост до западната ни съседка.

Още няма повдигнато обвинение, но предстои служителят на МВР да бъде обвинен, заявиха от пловдивската прокуратура. „Лицето е заявило, че съжалява за това, което е извършило, но и преди е извършвало такъв превоз на мигранти в страната“, добавиха от държавното обвинение.

"Бой и наобратно": на българо-турската граница очевидно властват законите на джунглата

От години имаше съмнения, че процесите по опазване на българо-турската граница и изобщо по управлението на миграционния натиск попадат ...

Полицаят е бил в болничен до 31 декември 2022 г., трябвало е да започне работа отново на 6 януари 2023 г. 

Предвиденото наказание за служителя на МВР е от 1 г. до 6 г. лишаване от свобода и глоба от 5000 до 20 000 лева.

Зам.-районният прокурор Атанас Илиев даде информация и за другия случай. 7 часа преди да хванат буса, управляван от полицая – в 1 ч. през нощта, пак в района на село Бенковски е спрян бус с 25 афганистански граждани. Те са мъже над 16 г. Шофьорът е направил самопризнания – преди 2 седмици се е запознал с двама турски граждани, които му предложили работа да превозва срещу заплащане бежанци в България. Разбрали са се за съответното транспортиране, като в района на бургаско село са били натоварени мигрантите в бус, нает от фирма от друго лице.

Посоката на движение на мигрантите е била ЕС - през Сърбия. Трябвало е да бъдат оставени до гр. Сливница. По думи на шофьора, турските граждани му заплатили сумата от 5000 лева. Оказало се е, че са общо 4800 лева, иззети са и са предадени доброволно по делото. Водачът е гражданин от Харманли на 35 г. Не е бил осъждан до момента.

Заловиха шестима нелегални мигранти в кола в София

Шестима нелегални мигранти са заловени в лек автомобил на „Цариградско шосе“ в София. Около 9:30 часа полицията и спряла з...

*Снимката е илюстративна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Заключил жена си и детето си: Полицията в Благоевград задържа мъжа

Събраха се в центъра и се биха: Петима са в ареста в Самоковско

Задържаха мъж в София за фалшива бомбена заплаха

Румънец открадна алкохол за близо 4000 лева от Плевен

Скрити в издълбани самуни хляб: Задържаха контрабандни цигари

Батко му го возил: 6-годишно дете е в болница след инцидент с велосипед край Карнобат

За малко да го сгази камион: Дете мина на червено в Бургас

Как се развиват делата за клевета в Народния театър

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com