МВР и коронавирусът - Фейсбук на помощ на полицаите и данни колко са хванати да лъжат по КПП-та

3574
МВР и коронавирусът - Фейсбук на помощ на полицаите и данни колко са хванати да лъжат по КПП-та
Снимка: БГНЕС

КПП-та между областните градове. Събиране на декларации кой къде пътува и защо. Следене на нарушители на задължителна карантина. Налагане на глоби на хора, ходещи без маски където не трябва или изобщо ходещи на места, на които е забранено. Безспорно психологическият стрес за служителите на МВР като цяло и полицаите в частност се е увеличил неимоверно с въвеждането на извънредното положение заради коронавируса.

Какво прави самото министерство за психичното здраве на служителите си? Отговор от страна на вътрешния министър Младен Маринов на депутатски въпрос (от народния представител от БСП Теодора Халачева) хвърля светлина в тази посока.

Главният секретар на МВР е притеснен за отварянето на парковете

"Това е едно добро решение, но аз честно казано с притеснение приемам разхлабването на мерките. Като човек, който следи как се спазват...

Най-впечатляващо изглежда, че на 16 март била създадена Фейсбук група „Институт по психология”, а до 28 април тя е с 1800 активни членове. В нея били публикувани 820 поста и видеоклипове „с широк спектър на информация”.

Според отговора, има осигурени възможности за консултации по телефон или онлайн с психолози на МВР, като на 17 март на официалния сайт на министерството била публикувана информация. Изготвени са и материали, качени на уебстраницата на Института по психология на МВР, някои от по-впечатляващите от които са: "Психология на пандемията", 5 преводни материала, "Да си родител по време на COVID-19", "Мобилни приложения в помощ на справяне със стреса", "Житейската устойчивост", "Епидемия от страх", "Препоръки на италианското здравно министерство" и т.н. На МВР в Бургас и Монтана били раздадени флаери с кратки съвети за справяне в условията на изолация и криза – не ясно защо само на тях.

За месец и половина извънредно положение са консултирани 320 души, ежеседмично имало събеседвания с полицаи по КПП-та, като обаче сред изброените дирекции на МВР не е посочена София, имало и ежедневни разговори в онлайн групи. Проведени са беседи и с карантинирани служители.

Тепърва се работи и за кратка групова работа със служители на МВР, като това трябва да стартира от средата на месец май.

Ситуацията с КПП-тата

Анимус: Карантината увеличи случаите на домашно насилие у нас

Нараства броят на сигналите за домашно насилие в условията на карантина и социална изолация, отчитат от "Асоциация Анимус". От 13 март,...

Междувременно стана ясно, че четири държавни институции проверяват данните, с които се влиза или излиза през контролно-пропускателните пунктове на МВР, разположени на входовете и изходите на областните градове, предаде БГНЕС. Националната агенция по приходите, Националният осигурителен институт, Агенцията по заетостта и Изпълнителната агенция "Главната инспекция по труда" проверяват данните на преминаващите шофьори през пунктовете.

От Инспекцията по труда вече установиха несъответствия в подадените по КПП-тата декларации. Така за ден бяха засечени 55 души, регистрирани като безработни, но посочили като основание "отиване на работа" през КПП. За 14 от тях е било установено, че са регистрирани като безработни, а полагат труд. От Инспекцията проверили и 53 работодатели, в които преминаващи декларирали, че работят. При 37 от тях се установило, че нямат никаква връзка с работниците, които са декларирали, че работят при тях. Всички несъответствия в декларациите се предават на прокуратурата.

По данни на СДВР от общо 55 000 проверени декларации, в 3400 са установени несъответствия при които хората са посочили, че отиват на работа, а нямат трудов договор. В тях 466 от деклараторите дори са регистрирани в Бюрата по труда. До момента по данни на МВР са образувани над 200 досъдебни производства за посочване на неверни данни в декларациите.

Цитираните данни са към 30 април.

Относно срока за съхранение на събраните декларации, както и на личните данни в тях, МВР е разпоредило те да бъдат съхранявани до края на противоепидемичните мерки, а когато документът е доказателство по образувано досъдебно производство, то той ще се пази до приключване на съдебния процес. Служителите на министерството, които са длъжни да събират, транспортират, подреждат, съхраняват и да контролират достъпа до тях, следят за физическата цялост на листата, като взимат мерки за сигурността на личните данни в тях, както и да не бъдат загубени, унищожени и повредени.

Омбудсманът пита МВР как контролира служителите си за гаранции за съдебен контрол при следенето на мобилните ни данни при карантина

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до министъра на вътрешните работи Младен Маринов по повод измененията в Закона за електронните...

Още: "Големите страдащи от коронавируса с много окуржаващи статистики, Русия с нов мрачен рекорд"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мъж се е барикадирал в жилището си в кв. "Гео Милев" в София

23-годишен преби свой съсед във Велинград

Без да каже и дума: Живко Коцев влезе на разпит в КПКОНПИ

Пиян полицай направи катастрофа

Автобус и камион се удариха в София

Побой заради жена в Самоков завърши със счупени крак и ръка

Викат на разпит Живко Коцев и в КПКОНПИ

Пореден опит за старт на делото „Дебора“

Задържаха мъжа, поругал гроба на патриарх Неофит (ВИДЕО)

Мъж от Сливенско преби служител в столичен хостел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Крими